Viies kiri: ületööväsimus (1)

Viies kiri: ületööväsimus

 

Rubriigis “Kirjad koju” kirjutab Tallinnas elav ajakirjanik Liis Auväärt kodusaarlastele elust enesest.

Tere,
mitu tundi ööpäevast veedad Sina tööl või sellest mõeldes?
Sattusin hiljuti lugema uudist, mis hoiatas pikkade tööpäevade tegijaid terviseprobleemide eest. Norras tehtud uuringu kohaselt suurendavad pikad tööpäevad psüühiliste kaebuste riski, soodustavad lihase- ja liigesekaebusi, südame- ja veresoonkonnahaigusi…

Lasin silmadel üle ridade joosta, ilma et oleks eriti süvenenud. Uudises ei tundunud olevat midagi eriti uudislikku: muidugi hakkavad väsimus ja ülepinge lõpuks keha peal tunda andma. Alles mitu tundi hiljem, oma kalendermärkmikku kõikvõimalikke rasvaseid tähtaegu märkides, jäin loetu peale pikemalt mõtlema.

Ma vist ei tea kedagi, kes teeks kaheksatunniseid tööpäevi. Kes läheks koju ega vaataks seal ametialast e-posti. Kes ei võtaks tööalaseid kõnesid vastu ka vabast ajast.

Ületundide tegemine on muutunud nii harilikuks, et need ei tule omavahelistes vestlustes väga jutukski. Möödunud nädalal kuulsin ometi kolme lugu, mis oleks vesi nende Norra uurijate veskile.

… Üks mu sõber istus üleval praktiliselt neli ööd, sest tähtajad, mis ta töödele pandud, polnud lisapingutuseta reaalsed. Ta püsis ärkvel tänu energiajookidele ja muusikale. Sai paar-kolm tundi und ja jätkas siis sealt, kus pooleli jäi. “Paar sellist ööd veel ja jõuan kuu lõpuks valmis,” ohkas loppis ilmega mees.

… Ülemus helistas sõbrannale nädalavahetusel. Ajal, mil kuldne päikesekiir paitas pargipuude tüvesid, viis tema sisse parandusi mingitesse andmekogumitesse, sest neid oli ometi nüüd-ja-kohe vaja. Kui töö lõpetatud, oli ka valgus juba silmapiiri taha kadunud ja oodatud jalutuskäik jäi tegemata. “No ja kuna mu päev oli niikuinii rikutud, siis tegin õhtul ka tööasju. Võib-olla saan siis nädala sees veidi kergemalt võtta.” Ma ei ole kindel, kas tal see õnnestus.

… Üks mu tubli tuttav otsustas endale lubada õhtu sõpradega ja tatsas pubist koju pärast südaööd. Sättis end magama minema, aga leidis arvutist ees teate, et selle-ja-tolle projektiga on miskit pahasti. Mis siis ikka, mees prantsatas masina taha ja tõusis sealt kell viis. Keskpäeval alustas uuesti tööd.

Kerge pinge viib elu edasi. See motiveerib, sunnib tegutsema. Keha peab ju suuremate tõrgeteta vastu paar rasket, uneta ööd, kui mõistus ütleb, et see on ajutine. Küllap on kõik seda mingis eluetapis pidanud kogema. Peaasi, et kontroll oma tegemiste üle ei kaoks, ohjad käest ei libiseks.

Muidugi, teoorias oleme tugevad. Aga praktikas…? Eile lubasin kell kuus minna kuulama üht põnevat loengut. Pidanuks toimetusest lahkuma vähemalt pooltund varem, aga korraga oli kohapeal palju tegemist. Keegi küsis nõu, keegi helistas. Kui ukse enda järel sulgesin, käis loeng juba.

Mis seal siis ikka – läksin koju ja… vahepeal oli saabunud kaks tööalast e-kirja. Ühe lugesin läbi, teise jätsin hommikuks. Ja hommikul selguski, et polnud hullu miskit. Aeg-ajalt tuleks vast mobiil päris välja lülitada ja arvutist kaarega mööda käia.

Mõnusat nädalavahetust, mis eeskätt kulugu akude laadimiseks!

Liis

Print Friendly, PDF & Email