Maavalitsus võib Ruhnu laevaliikluse korraldamise üle anda Ruhnu vallale (7)

Maavalitsus võib Ruhnu laevaliikluse korraldamise üle anda Ruhnu vallale

AEGNA: Praegu kurseerib Saaremaa ja Ruhnu liinil Saaremaa Laevakompanii laev.

Saare maavalitsus kavatseb Ruhnu saare ja Saaremaa vahelise laevaliini riigihanke läbiviimise delegeerida enda õlult Ruhnu vallale.

“Kui leping Saaremaa Laevakompaniiga läheb lõpetamisele, siis sellise ettepaneku me välja pakume,” ütles Oma Saarele Saare maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Mika Männik, kelle sõnul tuleks Ruhnu vallal hange läbi viia juba enne eelseisva navigatsioonihooaja algust. 

“Oleme püüdnud neile igatpidi vastu tulla, ühendust säilitada ja arendada, aga kuna endiselt valitseb rahulolematus, siis on täiesti mõistlik, et nad selle riigihanke ise teevad. Pangu sinna sisse just need tingimused, mis nad soovivad,” lisas Männik.

Mika Männiku sõnul toimib samasugune skeem ka Vilsandi ja Abruka saare puhul, kus ühendusepidamist Saaremaaga korraldab kohalik omavalitsus ning maavalitsuse roll on kontrollida riigi raha kasutamist.

Küsimusele, mis saab juhul, kui Ruhnu elanikud otsustavad hakata sõitma Pärnu suunal, Männik otsest vastust ei andnud. “Tegelikult on ikkagi nii, et prioriteet on maakonnakeskus, sama nagu Vilsandi ja Abruka puhul,” lausus ta. “Ma ei oska kommenteerida seda tagamaad, miks omal ajal Pärnu ja Ringsu vahel laev käima pandi, aga igasugune loogika ja ka saarte seadus peab tähtsaks seda, et oleks side olemas maakonnakeskusega.”

Ruhnu vallavolikogu esimees Vello Kümmel ütles Oma Saarele, et temale teadaolevalt on maavalitsuse plaan seadusevastane ning paralleelide tõmbamine Kaarma ja Kihelkonna vallaga ei ole täpne.

“Need vallad korraldavad ühendust oma valla piires, aga meil on maakondade vaheline laevaliiklus, selles on küsimus,” lausus Kümmel. “Selline liiklus on seaduse järgi ministeeriumi rida,” lisas ta.

Detsembri lõpus teatas Ruhnu laevaliini teenindav Saaremaa Laevakompanii, et võib öelda üles Ruhnu–Roomassaare ja Ruhnu–Pärnu liinilepingud, kui ei leita võimalust kahjumi katmiseks. Saare maavalitsus ja Saaremaa Laevakompanii arutavad Ruhnu laevaliikluse tulevikku 15. jaanuaril.

Möödunud nädalal saatis Ruhnu vallavolikogu regionaalministrile, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ning Saare maavalitsusele pöördumise, milles tegi ettepaneku anda laevaliinide korraldamine majandusministeeriumi pädevusse ja viia hiljemalt 2010. aastaks Ruhnu laevaliinidel läbi uued riigihanked.

Print Friendly, PDF & Email