Suvemuhulane süüdistab Lõetsa rahvast röövpüügis (2)

Suvemuhulane süüdistab Lõetsa rahvast röövpüügis

LÕETSA JÕGI: Suviti toimub siin väidetavalt röövpüük.

Suure osa aastast Muhumaal elav mandrimees võttis südameasjaks võitlemise Lõetsa jõele ebaseaduslike tammide rajamise ja jõel võrkudega röövpüügi vastu.

Ses küsimuses mitme erineva looduskaitseinstantsi poole pöördunud Mihkel Jürisson saatis sel nädalal kirja ka Muhu vallavalitsusele, küsides, kas vallaametnikud on jõele munakividest rajatud ebaseaduslike tammide koha pealt silma kinni pigistanud.

“Või saab selline kümneid aastaid kestnud ebaseaduslik rajatiste püstitamine Lõetsa jõel kõrvaldatud, et oleks traditsiooniliste kudealade jaoks loodud Muhumaal elementaarsed tingimused?” küsib mees, kes varem on oma murega pöördunud keskkonnainspektsiooni ja looduskaitsekeskuse poole.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Tõnu Aus ütles eile hommikul, et pole kirja veel saanud ega oska seda kommenteerida.
Jürisson teab, miks Lõetsa jõele tamme rajatakse, kuid ei taha sellega leppida, sest külaelanike põhjendus, et muidu jäävad nende kaevud kuivaks, ei ole tema hinnangul vettpidav.

“Selline omavoliline keskkonna kahjustamine ei ole millegagi õigustatud,” kinnitab ta ja väidab, et tammide tõttu ehk Lõetsa külaelanike tegevuse tagajärjel ei pääse kala kudema Muhumaa suurematesse jõgedesse.
Jürissoni sõnul on seadustega sätestatud, et lisaks keskkonnateenistusele peab ka omavalitsus tegema algatuse ebaseaduslike rajatiste kõrvaldamiseks, väljastades ettekirjutusi ja kaasates vajadusel teisi järelevalveorganeid.

Jürisson ütles Oma Saarele, et on paaril korral kividest laotud tammi lammutanud, kuid see on mõttetu tegevus: mõne aja pärast laotakse see uuesti üles.

Kohalike argumendid ei tundu Jürissonile ka seetõttu eriti tugevad, et tammi ette lastakse pidevalt kalavõrke ja kuival ajal puudub sellel nagunii kaevuvee taset hoidev funktsioon.

“Antud teemadel tuleb leida kõiki huve arvestav lahend, mitte aga jätkata keskkonnakahjude suhtes ignoreerivat suhtumist,” kirjutas mees Muhu vallavalitsusele saadetud kirjas. “Kuna [keskkonnakaitse]inspektorite töömaht on väga suur, puudub neil võimalus ilma vallapoolse initsiatiivita olukorda lõplikult lahendada.”

Muhu valla kommunaalameti juhataja Raido Liitmäe sõnul on tegemist üsna värske asjaga, mille suhtes pole Muhu vald jõudnud seisukohta veel võtta.

Ain Lember, Andres Sepp

Print Friendly, PDF & Email