Probleemid sotsiaaltoetustega kestavad

Probleemid sotsiaaltoetustega kestavad

 

Viimasel ajal on ajakirjanduses räägitud sotsiaalministeeriumi suutmatusest maksta õigeaegselt välja puudega inimeste toetusi, mille on tinginud sotsiaalkindlustusameti uuele süsteemile üleminek. Möödunud aasta lõpus oli probleeme ka töövõimetuspensioni väljamaksmisega. Oma Saar küsis asja kohta kommentaari.

Liivi Vahter, Saaremaa Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimees:

Tegelikult on inimesed suhteliselt pettunud. Aga meil ei ole olukorra kohta väga palju infot, on olnud mõned küsimused. Kõige paremini valdavad infot tegeliku olukorra kohta omavalitsuste sotsiaaltöötajad.

Ma saan öelda nii palju, et meil on probleeme olnud, aga oleme pöördunud Pärnu pensioniameti Kuressaare teenistuse poole ja need asjad on lahendatud. Nüüd hakkab see probleem tegelikult juba lahenema.

Aga üles on kerkimas hoopis teine probleem – penisonide kättesaamine nendel inimestel, kes vajavad pensioni kojukannet. See on palju suurem probleem täna juba. Keegi Eestis ei teagi, kui palju inimesi täpselt jääb veebruaris pensionita.

Marve Nellis, Pärnu pensioniameti pensionide ja toetuste osakonna juhataja kohusetäitja:

Tegelikult on probleem praegu tööealiste sotsiaaltoetusega, nende inimestega, kellel on määratud puuded – keskmine, raske või sügav puue. Tegu on nendega, mitte töövõimetuspensioniga, kellel on määratud töökaotusprotsent alates 40–100 %.

Siin on see asi, et kes ei ole asjaga kursis, sel lähevad mõisted segamini. Algul oli küll ka väike viivitus jah, töövõimetuspensioni maksmisega, aga nüüd saavad kõik kätte. Sellega ei tohiks enam probleemi olla.

Just sotsiaaltoetused on praegu probleem. Sellega ei jõutud kahjuks õigeks ajaks valmis. Ja see puudutab just neid inimesi, kelle puude raskustähtaeg lõppes ära oktoobrist. Nemad on oma taotlused esitanud, aga menetleda neid ei saa. Isegi võib öelda, et suurem osa on menetletud, aga vormistada ei saa. See on süsteemi taga kinni.

Aga see peaks ka nüüd lähiajal, nii palju kui ma olen kursis, lahenema. Praegu juba saab programmiliselt osale inimestele toetusi määrata. Asi hakkab töösse minema, ütleme nii. Põhiline on see, et süsteem hakkab toimima, et saab otsuseid teha.

Kui suurt hulka inimesi tekkinud olukord Saaremaal puudutab, ma ei oska arvuliselt öelda. Neid ei ole massiliselt, aga neid ikka on.
Inimesed pöörduvad meie poole oma muredega, me räägime ja selgitame ning üldiselt nad saavad ikka aru. Kui ilusasti rääkida, siis ikka saadakse aru.

Loomulikult on see inimeste jaoks lisaraha, millega nad arvestavad. Toetuse suurus on 260–840 krooni olenevalt puude raskusest ja lisakuludest.

Nii kui süsteem toimima hakkab, tehakse kõik kiirelt korda.
Kui inimestel on muresid ja probleeme, siis kindlasti pöörduda meie poole, me vaatame järele, milles probleem täpselt on. Sest naabrinaine ei tea teinekord nii täpselt.

Print Friendly, PDF & Email