EBC Ehituse juht ennustab kuni poolte ehitusfirmade kadumist (8)

Ehitusfirma EBC Ehitus juht Ago Arge ennustab alanud aastaks ehitussektoris suuri ümberkorraldusi.

“Selline paisutatud hulk firmasid ja töötajaid ei saa ju kesta, vähemalt kolmandik, kui mitte pooled peavad oma tegevuse lõpetama,” lausus Arge.

Kui 2008. aastal oli Eestis ehitussektoris hinnanguliselt 80 000 töötajat, siis mõni aasta enne ehitusbuumi algust 2003. aastal oli ehituses umbes 40 000 töötajat. “Nüüd on kolm aastat buumi läbi ja sisuliselt peame nüüd samadesse raamidesse tagasi minema,” ütles Arge.

Ka Saaremaal on ehitusfirmade arv oluliselt kasvanud. “Saaremaal on juhtunud selline huvitav asi, et kui varem oli siin kümme ehitusfirmat, siis täna on räägitud 30-st ehitusega seotud ettevõttest,” osutas Arge. “Kui palju nad riigile makse maksavad, seda teab maksuamet, aga turgu solgivad küll,” lisas ta.

Arge hinnangul ei ole ehitussektoris otstarbekas rakenda Reformierakonna loosungit firma loomisest viie minutiga ning ehituses tuleks kehtestada miinimumnõuded omakapitali suurusele. “Tegemist on ikkagi tehnilise erialaga ja vastutusrikka ametiga, see ei ole nii, et pole haridustki, aga lihtsalt lähed ja teed ehitusfirma,” leidis EBC Ehituse juht.

Print Friendly, PDF & Email