Ilm aastal 2008: suusatamisest võib vaid unistada

Ilm aastal 2008: suusatamisest võib vaid unistada

PÕUD: Üks suuremaid kuivaperioode oli sel aastal mais, kui paadid Põhja-Saaremaal Pammana poolsaarel lausa kuivale maale jäid.

Samal ajal kui maailmas räägitakse ainult jahenemisest, antud juhul siis majanduse, oli ilm siiski soojem, kui normid ette näevad. Aga kuigi tõelist pakast pole enam ammu nähtud, jäi ka suvine troopikakuumus olemata.

Kas ilm nüüd hukas on, seda öelda ei oska, kuid oma erinevaid nägusid näitas ta küll. Paar korda tuli tõelist lumetormi ja mitmekordsete kuunormide kaupa vihma. Lausa nii, et põllumehed kartsid viljasaagi totaalset hukkaminekut. Samas kannatas maikuune Vilsandi hoopiski põua all ja inimesed imestasid väga madalale langenud veetaseme üle.

Normid jäävad madalaks

Lõppeva aasta 12 kuust mahtusid keskmiste temperatuuride lõikes normi piiresse või jäid natuke alla selle vaid august ja september. Teistel kuudel saime tunda ilma, mis kohati läks normist väga palju mööda.

Näiteks oli 2008. aasta veebruar normist koguni kuus kraadi soojem. Norm on ligi kolm külmakraadi, ent kraadiklaas näitas hoopiski sama palju soojakraade.

Soe oli ka jaanuaris, kui mõõtmispaikades ulatus temperatuur neli kraadi üle normi. Märtsis oli normiületamine kolme kraadi ringis.
Ühelgi selle aasta kuul keskmine temperatuur miinustesse ei langenud, seega võisime suurest talvest vaid unistada.

Vihma tuli hooti

Kui mais olid paadid kuival, võis augustikuisel Vilsandil vaat et keset saart ujuda. Maha sadas ligikaudu 2,5-kordne sajunorm, koguni 153 mm. See oli ka mõõtmiskohtade absoluutne 2008. aasta rekord. Sõrves ületati sajunorm enim märtsis, kui 55 mm sademeid tähendas ligi 2,3-kordset normi. Enam kui kaks normi sadas maha ka augustis.

Kuressaares oli suuremat sorti uputus 8. septembril, kui mahasadanud 35 mm sademeid moodustas poole kuunormist. Huvitaval kombel aga september kogu ulatuses vihmasemate kuude hulka ei mahtunud.
Suusatamine on unistus

Suuremat sorti suusavõistlusi sai siinmail pidada viimati 2007. aastal. Lõppeva aasta kõige paksem lumi oli Sõrves maas märtsi viimasel kümnel päeval, kui valge vaip kattis maad kuni 18 cm paksuselt. Jaanuaris-veebruaris ja märtsi alguses oli lumi maas vaid üksikutel päevadel. Korraks tuli lumi maha ka novembris.

Print Friendly, PDF & Email