Eva Kumpas: Aastavahetus vahuveini ja viinamarjadega

Eva Kumpas: Aastavahetus vahuveini ja viinamarjadega

 

Uue aasta tulek on ikka seotud millegi parema ootuse ning suurte pidustustega, nii ka hispaanlastel. Kuigi majanduskriisi tõttu on maad võtnud paanika, ei peeta ilutulestikke ja suuri pidustusi sugugi priiskamiseks.

Vana-aasta õhtu ehk Nochevieja algab rikkaliku õhtusöögiga pere ja sõprade keskel. Pidustuse peajook on kohalikku päritolu vahuvein cava, peolaualt leiab soolatud ja kuivatatud seakintsu ehk jamón serrano, olulised on ka kohalikud maiustused, näiteks turrón (mass mandlijahust, meest ja munast).

Suurim rahvakogunemine on Madriidi peaväljakul, kust toimub ka otseülekanne uue aasta saabumisest kõikidesse kodudesse üle kuningriigi.

Aastavahetuse hetkeks on varutud vahuveinipudel ja viinamarjakobar. Veidi enne südaööd lüüakse 12 kellalööki – iga löögi ajal süüakse üks viinamari ja soovitakse uue aasta soov. Viimane kellalöök tähendab ühtlasi ka uue aasta saabumist.

Uue aasta vastuvõtmiseks on peale viinamarjasöömise veel mitmeid uskumusi:
et uus aasta tuleks õnnelik, tuleb kanda punast aluspesu;
et saaks palju reisida, tuleb teha südaööl kohvriga 12 ringi kohapeal;
et rahaõnne oleks, tuleb vahuveiniga käsi pesta;
et armastuses õnne oleks, tasub esimesena alanud aastal kallistada vastassoo esindajat jne.

Madriidis toimub ka öömissa, mis algab umbes kella 4 paiku varahommikul ning millest võtavad osa ka need, kes tavaliselt hinges suuremad katoliiklased ei ole. Uue aasta vastuvõtt lõpeb varahommikul koduteel mõnes kohvikus traditsioonilise hispaanlaste hommikusöögiga churros (õlis praetud peenikesed taignapulgad), mida kastetakse kuuma šokolaadi sisse.

Kuigi sellel aastal on Hispaanias olnud ennenägematuid lumetorme, tundub, et vähemalt Madriidi ümbruses on aastavahetusel siiski maa must ja rohi roheline. Uus aasta jõuab siia tunnike hiljem kui Eestis. Ilusat ja lumist aastavahetust!

Eva Kumpas

Print Friendly, PDF & Email