Inimesed tahavad ise metsast jõulupuu tuua

Inimesed tahavad ise metsast jõulupuu tuua

PEREÜRITUS: Koduvere pere tuli endale soetama luba, et ise metsast jõulupuu välja valida ja koju viia. Enne seda aga tehti valmis päkapikud.

Riigimetsa majandamise keskus annab inimestele võimaluse oma jõulukuusk ise välja valida ja metsast ära tuua. Seda võimalust on kohaliku RMK kaudu kasutanud üle saja inimese. Samas on kurb see, et siiski leidub kodanikke, kes tahavad oma kodu kaunistada metsast varastatud kuusega.

RMK Saaremaa puhkeala juhataja Anu Metsniidi sõnul tuntakse kuusetoomise vastu palju huvi ning laupäeva õhtuks oli üle saja inimese saanud loa metsa minna jõulupuud tooma. Paljud kasutasid võimalust just laupäeval. “Neid muudki tuli ja tuli,” rääkis Metsniit. Kuna kuusetoomise loa saab kätte pangas makstes, võib inimeste arv olla veelgi suurem.

Mändjala puhkemajas asuvas kontoris ei käi luba ostmas mitte ainult linnas või ümberkaudses piirkonnas elavad inimesed, vaid tullakse ka kaugemalt. “Näiteks Muhust käidi siin ükspäev,” märkis Metsniit.
Eelmistel aastatel taolist aktsiooni korraldatud ei ole, kuid inimeste suure huvi tõttu otsustas RMK puu toomise võimalust pakkuda.

Metsniit räägib, et endale loa vormistanud ja selle eest maksnud inimene saab ise minna metsa või kui vaja, siis antakse ka loodusvaht kaasa, kes aitab õigest kohast ilusa kuuse leida.

Tema sõnul võib see tunduda uskumatu, kuid on ka inimesi, kes metsas kuuske ära ei tunne. Kui metsa minnakse, siis tuleks Metsniidi kinnitusel proovida leida sobiv kuusk kohast, kus puul niikuinii pole eeldust väga suureks kasvada. Näiteks kraavipervedelt või elektriliinide alt.

Usaldusele rajatud üritus

Seda, kas inimene võtab metsast vaid ühe kuuse, Metsniidi kinnitusel kontrollimas ei käida, sest kogu üritus on rajatud usaldusele. Samas tõdeb ta, et inimene, kes tuleb luba ostma, on siiski aus inimene. “Ma annaks sellistele ausatele inimestele kuuse kas või niisama,” ütleb kohaliku puhkeala juhataja.

Paraku on palju kodanikke, kes tahavad jõuluõhtu veeta metsast varastatud kuuse seltsis. Metsniit räägib, et patustajaid mööda metsa taga ajamas ei käida, kuid siiski on leitud mõned kohad, kuhu maha raiutud kuused on ilusti ära peidetud ja äraviimist ootamas.

Metsniidi sõnul on need kuused ära võetud ning kellel ei ole aega ise minna puud tooma, saab nende seast endale ilusa jõulupuu osta.

Mitte ainult kuusetoomine

Lisaks kuusetoomisele antakse inimestele võimalus ka ennast kuuskede osas harida ja jõulumeeleolus meeldivalt aega veeta. Mändjala puhkemajas on erinevatest kuusesortidest püsti pandud näitus ning saab ise puuklotsidele päkapikke maalida. Lisaks räägitakse kuusetoomise ajaloost ja kuusepuust üldse.

Metsniidi sõnul jääb nii mõnigi pere nende majja päris pikaks ajaks, kuigi alguses tuldi ainult luba ostma.
Riigimetsa majandamise keskus pakub kuusetoomis loa ostmise võimalust kuni 23. detsembrini.

Puud võib käia metsast välja toomas kuni aasta viimase päevani. Kuni meetrise kuusepuu hinnaks on 29.50. Kuni kahemeetrise puu hind on 118 krooni ning kuni kolmemeetrine kuusk maksab 236 krooni.

Print Friendly, PDF & Email