Saaremaa sadamas peaks aastal 2015 peatuma 20 laeva (1)

Saaremaa sadamas peaks aastal 2015 peatuma 20 laeva

ÜHINE TAHE: Oma soovi arendada kruiisiturismi Saaremaal kinnitasid allkirjaga teiste hulgas (vasakult) Kuressaare linnapea Urve Tiidus, Saare maavanem Toomas Kasemaa ning AS-i Tallinna Sadam juhatuse esimees Ain Kaljurand ja juhatuse liige Allan Kiil.

Saaremaa kruiisiturismi puudutava ühiste kavatsuste kokkuleppe, mille 12 osapoolt eile allkirjastasid, tulemina peaks kolmekordistuma laevade arv, mis aastas Saaremaa Sadamat külastab.

Saaremaad külastavate ristlusturistide, -laevade, -firmade kaardistamine, kruiisifirmade sihipärane külastamine, kohalike legendide kogumik, viitade paigaldamine, Saaremaast filmi tegemine – kokku 25 tegevust peaksid aastaks 2015 viima siinse ristlusturismi tasemele, kus praeguse kuue laeva asemel külastab Saaremaa sadamat 20 laeva.

Oldi liiga optimistlikud

Kokkuleppe suurima osapoole, sadama omaniku AS-i Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna sõnul on sadama valmimisest kulunud kolm aastat olnud piisav aeg, et saada aru probleemidest, mis vajavad lahendusi.

Tema arvates oldi mõnes asjas liiga optimistlikud, kuna Saaremaa Sadam ristlusturistide sihtpunktina on hoopis teistsuguses nišis, võrreldes teiste tavaliste suurlinna-tüüpi sadamatega Läänemerel. “Võib-olla me oleme tulnud pisut liiga vara sellise asjaga turule, tundub, et turg ei ole selleks valmis olnud,” tõdes Kaljurand.

Tema arvates on eile sõlmitud kokkulepe sadama arengus suur samm edasi. “Selle kokkuleppe abil suudame maailmale tutvustada Saaremaad ja tuua siia rohkem laevu,” märkis Kaljurand.

Tema sõnul ei ole isegi praegust kehva majandusolukorda vaadates 2015. aastaks planeeritud 20 külastust liiga optimistlik, pigem on see realistlik või koguni tagasihoidlik, kui võrrelda Saaremaa Sadamat teiste taoliste kruiisisadamatega. Siiski tunnistas Kaljurand, et järgmine aasta kujuneb võtmeaastaks, mis lööb pildi turul selgemaks.

Tuleb olla kaval

Kokkuleppes märgitud tegevused peaksid Kaljuranna kinnitusel hakkama toimuma projektipõhiselt. Tema sõnul on hea meel tõdeda, et oma tugevat toetust on näidanud ka Eesti ettevõtluse arendamise sihtasutus.

Võimalikke ressursse tuleb Kaljuranna sõnul kasutada võimalikult ratsionaalselt. “Meie ressurss on piiratud ja me ei suuda teha ülemaailmset reklaamikampaaniat à la Eurosport ja me ei lähe MTV-sse megaklippe ostma. Me peame kavalalt nende võimaluste piires need asjad läbi vaatama,” ütles Kaljurand hetk pärast Saare maavalitsuse ja Tallinna Sadama ellukutsutud leppe allakirjutamist.

Print Friendly, PDF & Email