Kiipsaares mälestati hukkunud Briti meremehi

Laupäeva keskööl heitsid Saaremaa Merispordi Seltsi jahi Cassandra meeskonna liikmed Kiipsaare majaka juures merre pärja, et mälestada 1918. aastal samal päeval hukkunud samanimelise Briti mereväe kergristleja meeskonnaliikmeid.

Mälestustseremoonia toimus pimedas öös laternate valguses ja kaasa võetud laevakella helina saatel.

Kuigi Saaremaa purjetajate jaht kandis Cassandra nime juba enne saarlaste kätte tulekut, otsustas meeskond samanimelise laeva ajalugu uurida ja selle huku 90. aastapäeva vääriliselt meenutada. Seda enam, et mitu jahi meeskonna liiget on ise Eesti kaitseväe reservohvitserid.

Ööl vastu 6. detsembrit 1918. a hukkus Saaremaa lähistel Briti mereväe kergristleja HMS Cassandra, mis oli koos teiste Briti laevadega kontradmiral Alexander Sinclair’i juhtimisel teel Tallinna, et tuua äsja Vabadussõda alustanud noorele Eesti Vabariigile relvi ja muud abi.

Briti mereväe arhiivist saadud andmete järgi oli laeva viimane teadaolev asukoht 20,3 miili Kiipsaare neemest lääne pool. Laev sõitis meres ujunud Saksa miini otsa.

Õnnetus oli sedavõrd õnnelik, et HMS Cassandra rohkem kui 450-liikmelisest meeskonnast hukkus vaid 10. Ülejäänud meeskond, sealhulgas raskelt haavatud, evakueeriti edukalt teistele laevadele.
Üks mees kukkus evakueerimise käigus kahe laeva vahele ja uppus.

Pärast uhiuue, vaid aasta tagasi teenistusse astunud HMS Cassandra uppumist pöördus Briti eskaader tagasi Kopenhaagenisse. Londonis tegutsevatel Eesti diplomaatidel Ants Piibul ja Karl Robert Pustal tuli kasutada kogu veenmisoskust, et eskaader uuele katsele läheks.

See õnnestus ja laevad jõudsid teisel korral ohvriteta Tallinna. Briti eskaadri saabumine Tallinna mõjutas oluliselt Vabadussõja kulgu. Nende toetus oli oluline nii poliitiliselt, majanduslikult kui ka sõjaliselt.

Print Friendly, PDF & Email