Lumetorm seiskas laevad ja põhjustas liiklusavariisid

Lumetorm seiskas laevad ja põhjustas liiklusavariisid

LUMEMÖLL: Juba reede õhtul hakati inimesi hoiatama eesseisva tormi ja tuisu eest ning manitseti hoolega kaaluma, kas kodust välja liiklusesse minek on vältimatu.

“Kõik valikud on tõeliselt halvad,” tunnistas Väinamere Liinide juht Urmas Treiel eile, et Kuivastus laevale laadides ei olnud stividoridel võimalik eelistada turismibusse isegi seepärast, et nood pidanuks oma reisijad kindlaks kellaajaks Tallinna sadamasse toimetama.

Eile kella kolme paiku päeval, kui Treiel seda tõdes, oli laevaliiklus tormi tõttu juba paar tundi seisnud ja järgmist infot veo jätkamise kohta lubati alles kella kaheksaks õhtul. Seetõttu oli Kuivastu sadamast kuni Pädasteni moodustunud hiiglaslik järjekord praamilepääsu ootavatest autodest.
“Väga paljud on juba ootamisest loobunud ja tagasi pöördunud,” ütles Oma Saarele üks praamisabas seisnutest.

“Laevamehed käivad väga viisakalt järjekorda läbi ning jagavad inimestele infot,” sõnas riigikogu liige Kalle Laanet.
Urmas Treiel märkis, et torm paiskas Väinamere laevaliikluse tõelisse kriisi, seisma jäid nii Muhu ja mandri, Hiiumaa–mandri kui ka saarte vahel ühendust pidavad parvlaevad.

Seepärast polnud Urmas Treielil midagi lohutavat öelda ka neile turismibusside juhtidele või omanikele, keda eile kella 11 laevale ei lubatud, hoolimata broneeringust ja õigeaegsest sadamasse jõudmisest.

Soome turiste Tallinnasse vedanud Metra bussijuht Jaan Kurruson oli eile pärastlõunal Oma Saarega vesteldes tõeliselt kuri, sest pääses Regulale alles kaks tundi pärast oma planeeritud ja broneeritud väljumist, mis pidi olema kell 11.

“Maha jäeti mind, Tõnu Reiside lapsi vedanud buss ja soomlaste turismibuss, peale laaditi aga üldbronnisabast uhked Lexused ja muid sõiduautosid,” sõnas Kurruson.

Tema reisijatele õnneks kahetunnine viivitus Soome laevast mahajäämist ei tähendanud, sest ka Tallinna–Helsingi vaheline laevaliiklus oli tormi tõttu häiritud ja reisid lükkusid edasi.

Väinamere Liinide juht Urmas Treiel sõnas, et seni kuni liiklus saarte ja mandri vahel toimis, kehtis praamilepääsul vaid üks reegel: võetakse peale vaid üldjärjekorra alusel, broneeringutel ei ole bussidel, rekkadel ega sõiduautodel vahet.

“Kriisisituatsioonis ei ole muud teha, kõik valikud on halvad,” märkis Treiel.
Hoopis halvasti mõjus torm teisele parvlaevast maha jäänud bussile, mis pääses samuti kell 13 Suurest väinast üle ja sõitis umbes 14.10 paiku paarkümmend kilomeetrit pärast Virtsut kraavi. “Põhjust ma ei tea, kuid teeolud on kohutavad,” kinnitas Metra bussijuht.

Lääne politseiprefektuuri komissar Kaja Kukk ütles Oma Saarele, et esialgsetel andmetel sai Lihula vallas Alaküla küla juures paremale poole teed kraavi sõitnud Soome turismibussis kergemaid kehavigastusi, põhiliselt kriimustusi, seitse inimest.

Eakad Soome kodanikud, sünniaastatega 1928–1945 viidi kiirabiga arstlikku kontrolli Haapsalu haiglasse.
“Tee ei olnud oluliselt libe, kuid [kraavi sõidule] võis kaasa aidata tugev ja puhangutega tuul,” sõnas Kaja Kukk.

Metra bussijuht Jaan Kurruson sõnas eile kella 16 paiku, et teeolud Virtsu ja Tallinna vahel on tõeliselt halvad. Sõita sai vaid 30–40 kilomeetrit tunnis. “Keegi õnneks ei trügi enam mööda ja sõidetakse viisakalt üksteise järel,” sõnas bussijuht.

Print Friendly, PDF & Email