Ernesaksa-fondi stipendium läks dirigent Tiit Kösterile

Ernesaksa-fondi stipendium läks dirigent Tiit Kösterile

VASTNE LAUREAAT KOLLEEGIDEGA: Kooride päeval Sandla kultuurimajas eelmisel laupäeval ei teadnud Tiit Köster talle määratavast stipendiumist veel midagi. Naeratus staažika dirigendi näol reedab head tunnet kenade kolleegide Marika Metsa (vasakul) ja Anita Kanguriga kokku saamist.

Gustav Ernesaksa fondi haldusnõukogu määras 20 000 krooni suurused koorimuusika edendamise stipendiumid paljude üldlaulupidude korraldajale Eesti kooriühingu tegevdirektorile Ilmar Mossile ja Saaremaa meeskoori SÜM dirigendile Tiit Kösterile.

35 000 krooni suuruse peastipendiumi pälvis dirigent Eri Klasile muusika edendamise ja koorimuusika populariseerimise eest nii Eestis kui ka välismaal. 13 500-kroonine õppestipendium määrati dirigeerimisala tudengile Kuldar Schütsile tema tulemusliku töö eest mitme tuntud Eesti kooriga.

Ligi kakskümmend aastat SÜM-i peadirigendina tegutsenud ja 23 aastat RAM-is, sealhulgas 14 aastat populaar-ses kvartetis RAM 1 laulnud Tiit Kösterile tuli eile edastatud teade meeldiva üllatusena.

“Minu suhtes on asi vist üle forsseeritud. Aga meeldiv on Eri Klasiga ühes paadis olla küll. Klas on ikka klassiga mees ja tema on selle preemia kuhjaga ära teeninud,” kiitis Köster.

Gustav Ernesaksa fondi stipendiumil on Tiit Kösteri jaoks ka sümboolne tähendus. Saarlane laulis ju Eesti populaarseima dirigendi kooris ligi veerandsada aastat, puutudes Ernesaksaga tööalaselt pidevalt kokku. Pealegi oli Ernesaks Kösteri õppejõuks konservatooriumis.

“Eks Ernesaksalt hakkas mullegi midagi külge kindlasti. Tema tegevus ja imago avaldasid mõju,” tõdes Tiit Köster. Tänavu septembris loobus Tiit Köster SÜM-i peadirigendi taktikepist, andes selle üle Mari Ausmehele.
Koorilaulu juurde Tiit Köster aga jääb, tegutsedes edasi SÜM-i abidirigendina.

Stipendiumid antakse laureaatidele kätte 14. detsembril Estonia kontserdisaalis toimuval Gustav Ernesaksa 100. sünniaastapäevale pühendatud galaõhtul.

Print Friendly, PDF & Email