Pärimuspäeval tirilillitati, lilletati ja tunti end mõnusalt

Pärimuspäeval tirilillitati, lilletati ja tunti end mõnusalt

TORUPILLI SAATEL: Oma rahvatantsurühma saatis torupillil pärimusmuusika elushoidja Paul Aav.

Reede õhtul astusid Kuressaare kultuurikeskuses publiku ette peaaegu kõik Saaremaa pealinna taidluskollektiivid esitamaks humoorikaid tirillille ehk etteasteid. Oli neidki, kes just selleks õhtuks mõne spetsiaalse numbri ette valmistasid. Kultuurikeskuse ligi neljasajast taidlejast osales pärimuspäeva piduõhtul “Igal pillil tirilill” üle poolteisesaja laulja, tantsija ja pillimängija.

Külakosti pakkus Leisi pärimuskultuuriansambel VäRKSsepad. Irja ja Mart Aardami ning Tiina ja Jaak Oksa pillimäng lummas kuulajaid ja viis mõtteliselt aastakümnete ning sadade tagusesse aega, millal meie esiisad ja -emad mängisid just sarnaste pillidega nagu värkssepad praegu. Ansambli arvukast instrumentide arsenalist tutvustas detailselt iga pilli aja- ja saamislugu juhendaja Tiina Oks.

Arvukat taidlejatepere tänasid Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas ja Kultuurivara rahvakultuurijuht Tiiu Villsaar, lilletades ringijuhte ja üldse tublimaid tegijaid.

Tiiu Villsaar toonitas, et piduõhtut võib pidada ka Kuressaare seltsielu 122. sünnipäevaks. 1886. aastal asutati Kuressaare Eesti Selts. Sellest ajast siiani pole eestikeelne seltsielu Kuressaares raugenud.

“122 aastat tagasi sügisel, novembris, oli seltsi avapidu. Seda pidu ja kõiki neid pidusid ajavahemikus 1886–2008 me täna iseendas ära tunda tahamegi,” ütles Tiiu Villsaar.

Heli Jalakas tundis heameelt, et Kuressaare taidlejad on andnud oma parima tähistamaks Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva.
Kultuurijuht on veendunud, et Kuressaare koorilauljad, rahvatantsijad ja pillimehed osalevad suurearvulises kooseisus järgmisel aastal suurel laulu- ja tantsupeol Tallinnas. Tunnustussõnu said kuulda kõik taidlejad.

Eraldi kiitis Jalakas neid kollektiive, kes tänavu juubelit tähistasid või seda veel aasta lõpus teevad. Juubilarid teenisid saalisolijailt ka vägeva aplausi.
Suure taidlejatepere tordil süütasid küünlad Lyra laulja Ülo Roos ja Eysysla laulja Anton Teras. Nemad koos Heli Jalakasega pakkusid kosutavat hõrgutist kõigile soovijaile.

Pärimuspäeval tundsid end suure ühise perena kõik saalisolijad – noored ja vanad, tantsijad ja lauljad, kes ikka ja jälle võtavad prooviõhtutel “jalad selga” ning tõttavad harjutama, kontsertidel ja pidudel aga panevad selga rahvarõivad või ansamblivormi ning astuvad heatujulistena publiku ette.

Alanud taidlushooaeg tuleb kõigile kollektiividele tarmukas. Toredaid pidusid jagub kuressaarlastel nii kodutanumail kui Tallinnas ja välismaal.

Print Friendly, PDF & Email