Häälteostu süüasjadest tuli üle poole lõpetada

20 kuud pärast viimaseid riigikogu valimisi tõdeb justiitsministeerium, et seitsmest häälte ostmise kahtluse tõttu käivitatud kriminaalasjast tuli üle poole kellelegi süüdistust esitamata lõpetada.

Nelja süüasja osas ei suutnud politseiuurijad väidetavat häälteostu tõendada ning seetõttu läksid kriminaalmenetlused lõpetamisele. Nii juhtus mullu 23. veebruaril alustatud menetlusega, mis uuris kahtlusi, et 19. ja 20. veebruaril pakuti Jõhvis inimestele konkreetse kandidaadi poolt hääletamise eest raha. Samuti ei suutnud politsei piisavalt tõendada 27. veebruaril häälte ostmise kahtlust Võsul ning Saaremaal Astes.

Paremini käis politseiuurijate käsi Tartus ja Jõgeval toimunud häälteostmise juhtumite menetlemisel. Mõlemas kriminaalasjas õnnestus tuvastada süüdlased ning kohus mõistis nad ka süüdi.

Esimesena jõudis mullu juuli alguses kohtulahendini Jõgevamaal toime pandud õigusrikkumine, kui süüdistatav ostis hääli rahvaliitlase Villu Reiljani kasuks. Kohus karistas rahvaliitlasele Jõgevamaal seaduslikku valimiskampaaniat tegema pidanud Oleg Jelaginit 5000-kroonise trahviga, millest arvati maha 300 krooni, kuna mees oli eeluurimisel kaks päeva vahi all.

Mullu oktoobris jõustus kohtulahend teises häälteostmise süüasjas, kus olid kohtu ees keskerakondlase Alar Palloni kasuks ebaseaduslikult hääli muretsenud isikud. Nimelt karistas kohus Georgy Osetinskiyt ja Viktor Galkinit häälte ostmise ning teiste kuritegude eest vastavalt 7520 krooni suuruse trahvi ning kolmeaastase tingimisi karistusega.

Üks häälteostu süüasi on veel kohtumenetluses. Tegemist on tuntud pikettija Arne Otteri kaasusega, milles meest süüdistatakse Tartus Keskerakonna ning konkreetselt Alar Palloni kasuks häälte ostmises. Tartu maakohus mõistis Otteri tänavu juuni alguses õigeks, kuid prokurör kaevas otsuse ringkonnakohtusse, kus see peagi arutlusele tuleb.

Karistusseadustik näeb häälte ostmise eest kohtus süüdimõistmise korral ette rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.

Print Friendly, PDF & Email