Tasakaalus eelarve peab olema prioriteet

Tasakaalus eelarve peab olema prioriteet

 

Oleme näinud ära riigieelarve koostamise kolgata tee ja käes on olukord, kus riigikogule esitatud eelarve projekti numbreid ei usu enam koostajad ise ka. Niivõrd kiiresti on majandusnäitajad halvemuse poole muutunud. Koalitsioonilepe tuleb ilmselt üle vaadata.

Kõiki omavalitsusi ootavad ees eelarvevaidlused. Ettevaatlik tuleb olla tulumaksu prognoosimisel, sest päev päeva järel kuuleme koondamistest või lühendatud tööajaga töötamisest. Kuigi kõigil omavalitsustel on tulumaksu laekumine siiani hea olnud, tasub olla ettevaatlik.

Teadmata on riigieraldiste suurused, sest vaidlused riigieelarve üle on veel pidamata. Selle tõttu on vaja hoiduda liigsete kulude planeerimisest ja jääda ootele.

Saare maakonna suurim omavalitsus Kuressaare linn kavandab 2009. aasta eelarves palkade külmutamist, see puudutab umbes 500 inimest. Tegevuskulude tõus on küll kavandatud, kuid seejuures on arvesse võetud võimalikke hinnatõuse.

Kuidas läheb linn vastu sellises olukorras iga-aastastele suurüritustele, mis linnaeelarvest samuti arvestatava rahasumma võtavad? Kas on ikka mõistlik sellises olukorras panustada näiteks Eesti Kontserdi korraldatavate ooperipäevade tarbeks?

Print Friendly, PDF & Email