Talve- ja suveajale üleminek toob kellassepale rohkem tööd (6)

Talve- ja suveajale üleminek toob kellassepale rohkem tööd

KELLASSEPP ANTTI KOPLISTE ÕPETAB: Ei tee paha perioodiliselt oma kella korpust kuiva pehme lapiga lihtsalt veidi puhastada. Veekindlat kella võib ka leige kraanivee all pehme harja ja tavalise seebiga pesta.

Kellassepp Anti Kopliste ütleb, et kaks korda aastas saabuv kellakeeramiste aeg on tavapärasest töömahukam, mil tuleb tegeleda harilikust rohkem pisiasjadega nagu kella õigeks panemine ja patareide vahetus.

Kellakeeramise aeg kestab kellassepa juures nädala jagu, mil käib hinnanguliselt kolmandiku võrra rohkem kliente kui tavaliselt.
Enamasti tahetakse kellapatareid vahetada või siis on inimesed ära unustanud, kuidas digitaalkella õigeks panna.

“Mõned inimesed, kes on viimase nädala jooksul käinud patareid vahetamas, on palunud oma kella juba varem talveajale seada, et ei peaks pärast kellaajamuutust uuesti tulema,” räägib kellassepp inimestest, kes juba mitu päeva varem talveajas elavad.

Usaldavad spetsialisti

Kellakeerajaid on nädala jooksul iga päev olnud. Koplistel kellassepana on selle üle hea meel, et inimesed oma kellad spetsialisti kätte usaldavad. “Enamik inimesi oskab siiski ise oma kella õigeks panna,” lisab ta.

Sooviga kell õigeks panna tulevad kellassepa juurde igas vanuses inimesed ning kellad on nii digitaalsed kui ka seierkellad. Selline kellassepa juures käimine kellakeeramise aegadel on kordunud aastast aastasse.

Teine mure on inimestel see, et kella õigeks panemise käigus on midagi juhtunud ning siis on kellassepa abi vaja. “Nuppude küljest äratõmbamine on sage,” toob Kopliste näite.

“Inimene tõmbab nupu välja, et hakata kella õigeks panema, aga nupp jääb kätte,” sõnab kellassepp. Seda juhtub tema sõnul sagedamini just vanemate kelladega.

Ka annavad sel perioodil otsa paljud patareid. “Kui patarei on otsakorral ja siis kella töörütmi häirida, juhtub, et kell ei hakkagi enam uuesti käima,” ütleb Kopliste ja lisab, et selles pole midagi müstilist, ehkki inimesed nii kipuvad arvama.

Hoia kell puhas ja kuiv

Kelladest on saanud aksessuaarid, mitte pelgalt ajanäitajad, ning inimesed ostavad rohkem kellasid. “Üha rohkem tuleb kliente, kes on tüdinud telefoni otsimisest, et aega vaadata,” räägib Kopliste.

Põhiline, mida omanik ise oma kella heaks teha saab, on hoida oma kell puhas ja kuiv.

Just rihmakinnituste ja kellakorpuse alla kogunev tolm ja niiskus kipuvad tihendite vahelt läbi pressima, samuti koguneb randme higistamise tõttu tolmu nuppude ja muude korpusest eenduvate osade juurde, mis võib takistada näiteks kellaaja õigeks seadmist.

Print Friendly, PDF & Email