Polaarkapten Jõgile avati sünnimail mälestustahvel

Polaarkapten Jõgile avati sünnimail mälestustahvel

MÄLESTUSTAHVEL POLAARKAPTEN KARL JÕGILE: 1893. aastal Imari külas sündinud Karl Jõgi nimi on nüüdsest tema sünnipaigas graniiti jäädvustatud. Tahvli kõrval seisab kuulsa kapteni sugulane ja nimekaim Karl Jõgi, keda usutleb Kanal 2 reporter Tõnu Veldre.

Tähistamaks Imari külas 1893. aastal sündinud po-laarkapten Karl Jõgi 115. sünniaastapäeva avati eile pärastlõunal Saaremaa merekultuuri seltsi eestvõtmisel Anseküla kalmistu juures mälestustahvel.

Karl Jõgi teenistuskäigust rääkis huvilistele polaarkapteni elu-olu uurinud mereajaloolane Bruno Pao. Salme vallavanem Kalmer Poopuu tundis heameelt maailmas nime teinud sõrulase üle, öeldes, et Karl Jõgi sugused meremehed tõstavad au sisse kogu valla ja Saaremaa tervikuna.
Merekultuuri seltsi liikmed käisid Salmel ka arheoloogide töömail leitud laevavrakki

uudistamas. Seal jagas seletusi Saaremaa muuseumi ekspositsiooniosakonna juhataja Külli Rikas.

Salme rahvamajas toimunud arutelul võeti kõneks nii kapten Karl Jõgi elutöö kui ka Salme laevaleid. Publikule esines kapten Karl Jõgi sugulane, noor andekas muusik Karl Jõgi.

1928. aastal jõudis kapten Karl Jõgi jäälõhkuja Krassin ainsa laevana Põhjapoolusel 82. laiuskraadini, appi kindral Umberto Nobile ekspeditsioonile. Samal aastal päästis Krassin jäämäega kokku põrganud Saksa reisilaevalt Monte Servantes reisijad ja meeskonnaliikmed. Krassin oli ka esimene laev arktilise meresõidu ajaloos, mis suutis läbi murda Novaja Zem-lja põhjarannikule (1933.a).

Print Friendly, PDF & Email