Vanurid pääsesid tulesurmast

Vanurid pääsesid tulesurmast

ELU LÄHEB EDASI: Eile hommikul kulges elu Sõmera vanadekodus tavapärasel viisil. Öine põlengujuhtum oli juba ajalugu.

Keset ööd voodis suitsetamisest tekkinud põlengust märku andnud suitsuandur ja kahe hooldaja kiire tegutsemine Sõmera hooldekodu vanadekodus suutsid ära hoida suurema õnnetuse. Hoone selles tiivas elavad vaid voodis lamavad vanurid. Keegi õnneks siiski kannatada ei saanud.

Kell 4.50 häirekeskusse saabunud teate peale käivitus maakonna viimase aja suurim päästeoperatsioon, abijõud hakkasid liikuma isegi Orissaarest ja Tornimäelt.

Hooldajate Janne Poopuu ja Marika Uljase tegutsemine oli nii operatiivne, et kohale rutanud 15 päästemasinast enamik sai poolel teel käsu tagasi pöörata.

Kiire tegutsemine

“Hooldajad olid teises tiivas ja kuulsid anduri ära,” rääkis vanadekodu juhataja Jaanika Rikko, kelle sõnul hakkas üks öövalves olnud hooldaja ämbritäie veega tuld kustutama ning teine ruttas päästeametisse helistama. Kohe hakati ka ruume tuulutama ja vanureid teistesse ruumidesse viima.

“Ma küsisin Janne käest, kust sa selle ämbri said. Ta vastas, et ei mäleta,” rääkis Rikko, rõhutades, et hooldajad tegutsesid kiiresti, suisa automaatselt. Öösel 52 vanuril silma peal hoidnud hooldajate tegutsemist kiitis ka Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe.

Keset ööd suitsunälga kustutanud ja voodi süüdanud Jüri oli aga hoopiski teise tuppa läinud ja seal seisnud. Jaanika Rikko sõnul on öösel suitsetanud Jürit varem korduvalt keelatud seda tegemast. Üldiselt tubades suitsetamisega majas probleeme ei ole.

Põnevust ka

Vanadekodu juhataja sõnul vanakesed ise midagi ei kuulnud, kuna enamik neist magas ja vanuritel pole kõrvakuulmine enam kõige parem.
Põlengutoast paar tuba edasi elav proua Ellen ütles, et ta oli küll ärkvel, kuid andureid ei kuulnud. “Ta (hooldaja – toim) tuli ja ütles, et nüüd on tuli lahti ja peab teise ruumi minema.”

Elleni sõnul oli tema ja toakaaslane ruumidest ratastoolides välja viidud. Mingit hirmu proua enda sõnul ei tundnud.

“See oli ainult ühes toas ju, ämbri veega saab korda,” arvas Ellen. “Nüüd on ju natuke põnevust ka siin,” lisas vanaproua muiates.

Andurid päästsid

“Suitsuandurid ja hooldajate tegutsemine, muidu oleks..,” jättis Rikko lause pooleli. Andurid paigaldati vanadekodusse eelmisel aastal ning vahetult enne juhtunut oli neil ka patareisid vahetatud. Samuti viidi maikuus läbi töötajate tuletõrjeõppus.

Margus Lindmäe märkis, et hea, et sellisedki andurid olemas olid, kuigi need ei ole tema kinnitusel päris sellised, nagu olema peaks.

Vanadekodude taolised ruumid vajaksid häiresüsteeme, mitte n-ö koduseid suitsuandureid. Lindmäe sõnul tuleks selleks teha eraldi projekt ja häiresüsteemid paigaldada. Ta lisas, et saab muidugi aru, et summat, mida see maksma läheks, ei ole kerge leida.

Print Friendly, PDF & Email