Riigi toetus Kuressaare Linnateatrile väheneb (1)

Kuressaare Linnateater saab tuleval aastal riigieelarvest umbes saja tuhande krooni võrra vähem tegevustoetust kui tänavu.

Tänavu oli linnateatrile riigilt ette nähtud 1 314 754 krooni, mida küll negatiivse lisaeelarve tõttu ca 40 000 krooni võrra kärbiti.

Tänavune riigi toetus Kuressaare Linnateatrile oli ajaloo suurim, kasvades võrreldes 2007. aastaga koguni poole miljoni krooni võrra.

“Hetkel, kui eelarve pole vastu võetud, on igasuguste summade kommenteerimine üks kahtlane ja hämar värk,” ütles Oma Saarele linnateatri juht Piret Rauk tulevaks aastaks plaanitaval 1 183 275-kroonise riigi toetusesumma kohta.

“Head teatrit ei tehta valemite järgi. Peab olema julgust ja vabadust, et saaks sündida see seletamatu “miski”,” lisas Piret Rauk. “Ehkki… mida vähem on raha ja mida väiksemad võimalused, seda vähem on riski. See aga pärsib loomingut.”

Lisaks riigile toetab linnateatrit Kuressaare linnavalitsus.
“Kuna eelarve koostamine alles käib, siis hetkel on teada vaid tegevuskulude osa ilma palgakulude võimaliku muutuseta ning see on pea samas suurusjärgus, mis ta oli teatri 2008. aasta eelarves,” märkis abilinnapea Kalle Koov.

Kultuuriministeeriumi teatrinõunik Tõnu Lensment ütles, et rahalise kitsikuse tõttu taastab ministeerium tuleval aastal ka programmi nimetusega “Teater saartele”, mis paar viimast aastat toimis nimetuse all “Teater maale”.

“Nüüd oleme raha vähesuse tõttu teinud lihtsalt sammukese tagasi – seega on siis uus ammu unustatud vana,” sõnas Lensment.
Tema sõnul on “Teater saartele” programmis esialgu ette nähtud vahendeid kogusummas 300 000 krooni. Toetuste jaotamise mehhanism peaks jätkuma analoogselt senise “Teater maale” programmiga.

“Ehk siis toetatavad artiklid ja summad on samad, ning sama on ka loogika, et toetust küsib etenduse vastuvõtja ning toetuse summa laekub esineva teatri arvele eesmärgiga hoida madalamal vastuvõtja poolt esinejale makstavat tasu. Ehk siis vastuvõtja koormuse vähendamine ja riskide maandamine,” rääkis Lensment.

Tema sõnul pole kultuuriministeerium hetkel veel lõplikult otsustanud, kas kehtestatakse ka taas piirsummad maakondadele ja palutakse maakondade kultuurinõunikke programmi toetusi kamandama.

“Õhus on ka variant, et ei kehtesta piirsummasid ei saartele ega maakondadele. Aga seda peame veel isekeskis vaidlema. Novembri esimeses pooles peaks selgus majas olema, kuidas asi toimima hakkab,” ütles Lensment.

Print Friendly, PDF & Email