Kus sa pissid, kui kemmergut pole? (1)

Kus sa pissid, kui kemmergut pole?

 

Selge see, et soomlaste väidetav pissimisaktsioon Kuressaare kesklinnas ületas igasugused eetikanormid. Siinkohal võib lõpmatuseni rääkida sellest, miks pealtnägija ei läinud politseisse või ei jätnud meelde bussinumbrit. Või mida see politsei seal kesklinnas teeb üldse, kui nad ei näe mitte midagi. Alles oli seal samas kõrval mänguväljaku juhtum.

Aga mõte liigub hoopis teises suunas. Teemal, mis on Kuressaares juba päris igivana ja käiatud naljalugu. Kuhu minna pissile?

Ei saa päris öelda, et linnas pole kuskil hädal käia. Turul või raekoja taga asuva kempsu leiab turist oma orienteerumisoskust kasutades üles küll. Kitzbergi tänava parklaga on nagu on, sest minu mäletamist mööda oli see lahti ainult nädalavahetustel, kuna polnud operaatorit. Ei tea, kas linnal endal raha pole nii palju, et kempsuvalvur palgata?

Omaette teema on linnapark. Usun, et pargis on nii mõnigi inimene seisnud probleemi ees, kus oma pisike häda ära toimetada. Kempsu pole. Aga põõsaid on. Milles siis küsimus? Vahelejäämise korral ootab kindlasti rahatrahv, kuid sellega riskida on ehk kindlam kui püksi lasta ja pärast teistele seletada, et kõik on korras, ainult jalad higistavad natuke.

Raha pole, räägitakse. Aga raha pole maailmast kadunud, väidavad teised. Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja kohalike maksude seaduse kohaselt on omavalitsusel õigus kehtestada kaupade ja teenuste pealt müügimaks.

Miks ei võiks Kuressaare kehtestada näiteks ööbimismaksu, nagu on teinud paljud turismilinnad? Seadusega lubatud 1% ei ole tegelikult mitte väike summa. Ühe inimese toa hind on Kuressaare kesklinnas asuvas hotellis suvel ligi 1000 krooni. Seega maksaks siin viis ööd peatuv turist linnale 50 krooni. Keskmine bussitäis turiste aga juba 2000 krooni. Kui lüüa kokku kõik ööbimised aasta jooksul, oleks summa ju päris arvestatav.

Ah et turistile selline asi ei meeldiks? 10 krooni öö pealt teeb meie suure liidu rahas ca 65 eurosenti. Selle raha eest ei saa turist oma kodumaal peksa ka. See teda siia tulemast ei peletaks.

Kindlasti ei meeldiks see kohalikule majutusärimehele, kes peab nüüd turisti käest suurema summa küsima. Aga mõtleks hoopis sedapidi, et sel juhul ei läheks nad siit minema nördinult ja kodus rääkima, et kena linn küll, aga pargis pidin põõsa alla minema (või kesklinnas heki taha), kuna häda polnud kuskil mujal teha.

Nii kena oleks mõelda, et turist ise maksab selle eest, et ta saaks kasutada korralikku kempsu. Kui kempsumajanduse korda saaks, ehk siis jõuaksime ka selleni, et teeksime selle raha eest linna mõned kaldteed ratastoolide ja lapsevankrite tarbeks.

Austet linnaisad, ärge nüüd kohe võtke positsiooni, et mitte millegagi ei olda rahul. Olen ikka. Kuressaare on ilus linn ja siin on tore olla. Ma tahtsin ainult aidata, et seda veel paremaks muuta.

Print Friendly, PDF & Email