Kuressaare kutsub sõpruslinnad kokku

Kuressaare linnavolikogu kultuurikomisjoni esimees Jaan Lember pakkus välja idee kutsuda 2010. aasta merepäevadeks Kuressaarde kokku kõigi Kuressaare sõpruslinnade esindajad.

Just kahe aasta pärast möödub 20 aastat sõpruslinnade lepingu allkirjastamisest Kuressaare ja Soome linna Tammisaari vahel.
Linnapea Urve Tiidus sõnas, et Jaan Lemberi idee on vägagi vastuvõetav ka ajalises mõõtmes, sest välissõprussuhete ülalhoidmine nõuab peale muu rahalist ressurssi.

“Kuna kultuurisündmuste kavandamine käib mitu hooaega ette, siis on võimalik poolteise aastaga kaasata näiteks Euroopa kultuurirahasid ja hästi läbi mõelda, milline võiks olla sõpruslinnade osa merepäevade kultuuriprogrammis laiemalt,” märkis Tiidus.

Kuressaare sõpruslinnad on Rønne Taanist (3. oktoobrist 1991), Mariehamn (24. oktoobrist 1991), Vammala (30. juunist 1994), Tammisaari (21. novembrist 1988) ja Turu (30. maist 1996) Soomest, Skövde Rootsist (23. juunist 1993), Talsi Lätist (27. maist 1998) ja Kuurne Belgiast (9. augustist 1998).

Tammisaari ja teine Kuressaare sõpruslinn Soomes Vammala kaotavad küll 2009. aasta algusest haldusreformi tõttu linna staatuse. Juunis 2007 tehtud ühinemisotsuse tulemusena saab Tammisaarist, Karjaa linnast ning Pohja vallast uuest aastast Raasepori linn. Vammala ühineb aga Mouhijärve ja Äetsäga ning kokku sünnib sellest Sastamala linn. Vastava otsuse tegid Soome omavalitsused detsembris 2007.

Print Friendly, PDF & Email