Soomlased hindavad ausamba kõrvale urineerimist häbituks (4)

Soome suurim päevaleht Helsingin Sanomat kajastab põhjalikult juhtumit, kus soomlastest turistid võtsid heaks Kuressaares asuvat Vabadussõja ausammast ümbritsevasse hekki päise päeva ajal urineerida.

Ajalehe online versioonis oli lugu paari tunniga kogunud ligi 100 kommentaari, kus põhjalikult arutletakse rahvuskaaslaste käitumise üle.

Enamiku arvates oli soomlaste tegu häbiväärne. Üks kommentaatoritest võrdleb juhtunut samaga, kui eestlane läheks oma ihuhädasid ajama soomlaste au ja uhkuse, marssal Mannerheimi kuju jalamile. Ning kutsub inimesi üles mõtlema, kuidas nemad sellisesse asja suhtuksid.

Samas ei olevat Kuressaares juhtunu mitte midagi ebatavalist, tõdeb end Diplomaadiks nimetav kommenteerija. Tema sõnul ongi soomlastel kombeks linnas jalutades oma ihu kergendada põõsastes ja heki varjus. Seda eriti nädalavahetustel ja õhtupoolikutel.

“Mingil põhjusel otsib soome mees, eriti õhtusel ajal linnas liikudes, pigem üles esimese põõsa kui tualeti. Tundub, et see on komme, mida pärandatakse isalt pojale,” märgib kommenteerija.

“Meil ei jää muud üle, kui eestlaste käest vabandust paluda. Taas kord,” võtab keskustelu kokku Bussikuskin Vastuu nime taha peitunud kommentaator.

Siiski ei ole kõik sõnavõtjad seda meelt, et soomlased Kuressaares millegi sündsusetuga hakkama on saanud, ning arvavad, et pigem on tegu ajakirjanduse poolt ülespuhutud teemaga.
Seda enam, et keegi ei ole suutnud välja selgitada, kes need väidetavalt purjus urineerijad olid.

“Politseijaoskond asub sellest kohast vähem kui 50 meetrit eemal. Miks ei läinud pealtnägija sinna? Kes see pealtnägija oli üldse? Milline oli buss, bussifirma? Igal bussil on suurelt kontaktandmed peal. Mis värvi oli buss?” jääb Pekka von Danhammari nimelisele kommentaatorile arusaamatuks, miks lahendab seda lugu ajakirjandus, aga mitte politsei.

Oma kommentaaris, mis kannab pealkirja “Lõpetage alusetu süüdistamine”, kirjutab ta, et pealtnägija õige käitumise korral oleks urineerijad kiiresti kätte saadud. Nüüd aga süüdistatakse soomlasi, omamata mingeid tõendeid.

Print Friendly, PDF & Email