Saaremaa ehitusfirmad kärbivad töötajate arvu (3)

Saaremaa ehitusfirmad kärbivad töötajate arvu

RASKED AJAD EES: Ehitusfirmade juhid ennustavad, et kuldsed ajad ehituses on pikaks ajaks möödanik.

Kuigi ehitusbuumi vaibumine pole väga tõsiseid tagajärgi kaasa toonud, on Saaremaa suuremad ehitusfirmad sunnitud osa töötajatega töösuhte lõpetama.

“Ma arvan, et ehitusmahud kukuvad vähemalt viis aastat tagasi,” ütles Oma Saarele EBC Ehitus AS-i juht Ago Arge, kes kavatseb koondada 17 töötajat. “Kiired otsused, kes enne teeb, see jääb ellu,” põhjendas ta. Sadakonna töötajaga EBC Ehituse juht lausus, et esmajoones lähevad koondamisele töötajad, kes on ettevõttesse tööle võetud hiljem.

Saaremaa viimaste aastate edukaima ehitusfirma Primus Saare OÜ omanik Priit Riim ütles, et suuremat koondamist esialgu plaanis ei ole, küll aga lõpevad lähemas tulevikus hooaja keskel palgatud lepinguliste töötajate lepingud, mida ei pikendata.

“Põhikaader jääb alles, nende inimestega, kes on oma väärtust tõestanud, ei juhtu midagi,” lausus Riim.

Ehitusfirma Tesman omaniku Lembit Soe sõnul neil praegu koondamist ette näha ei ole. “Me ei ole ennast buumituules väga suureks ajanud. Tegime teadlikult pigem koostööd – kui endal jaksu ei olnud, siis võtsime abilisi,” rääkis Soe.

Arge hinnangul oleks ehitusettevõtetele praeguses keerulises olukorras abiks töö eramajade ehitusel, kuid makse maksvad ettevõtted ei suuda paraku konkureerida varimajandusega.

“Eesti riik peaks tegema sellise diili, et kui inimene võtab eramaja peale laenu, siis peaks ta esitama kõik dokumendid, kuidas ta selle maja valmis ehitas,” pakkus Arge.

Arge hinnangul võib oletada, et Kuressaare lähedal Kaarma vallas toimuv ehitustegevus käib suuresti mustalt töötavate firmade toel.
“Igal juhul ei ole need tunnustatud tegijad ja ma arvan, et enamik neist tekitab ühiskonnale ja inimestele peavalu,” leidis Arge.

Kuidas muidu seletada, et samade töötasude ja materjalide hindade juures suudavad need ehitajad teha odavamaid pakkumisi.
Lembit Soe sõnul on varimajandust olnud kogu aeg, ka ehitusbuumi ajal.

“Minu meelest on Soomeski need probleemid. Kui naabrimees aitab naabrimeest, siis sinna ei saa ju keegi kätt vahele panna,” lausus Soe. Priit Riimi sõnul pole ehitustegevus Saaremaal veel sugugi soikunud, kas või KOIT-kava rahastamisel on tööd üsna mitmel objektil.

Lembit Soe hinnangul on aga kuldsed ajad ehituses pikkadeks aastateks möödanik.
“Mina võin öelda nii Eesti kui ka Saaremaa kohta, et sellist ehitusbuumi nagu viimased kolm aastat, minu silmad küll rohkem ei näe,” ütles Soe.

Samas tunnistas ta, et ka ehitusbuumi ajal jäid Tesmanil ülikasumid saamata: “Meil olid pikaajalised tellijad ja ei saa ju tellijale öelda, et ma panen sel aastal 30 protsenti otsa. Aga küll neid oli, kes siin korralikult matti võtsid.”

Ago Arge sõnul oli tagasilööki majanduses ikkagi vaja, sest buum oli liiga kiire. “Tootlikkuse kasv oli olematu, sel ei olnud palga kasvuga mingit seost,” tõdes Arge.


Alkomeeter tavavarustuses

Ehitusfirmade juhid tunnistasid, et ehitusobjektidel võib tänapäevalgi kohata töömehi, kes on suurema osa tööpäevast alkoholijoobes.

“Kindlasti on üksikuid näiteid, kuidas firmad olid ehitusbuumi ajal sunnitud sellistele inimestele tööd andma,” tõdes Ago Arge. “Väidan aga niimoodi, et kui see joodik juba tööl on, siis on tavaliselt kuldsete kätega mees. Kaine peaga on ta ikkagi väga hea mees.”

Arge kinnitas, et reeglina ei peeta tööl meest, kes on ühtaegu joodik ja saamatu töömees. “Mõnele mehele sa võid midagi andestada, kui aga nõrk mees hakkab jooma, siis pole mingit juttu,” märkis ta. “Täna (reedel – toim.) just tegin korralduse, et igal töödejuhatajal peab olema alkomeeter varustuses. Küsimus on väga lihtne – kui sa praegusel mõõnaajal ka korda majja ei saa, no millal siis veel,” selgitas Arge.

Print Friendly, PDF & Email