Politsei mõjutas arsti narkojoovet tunnistama (11)

Väidetava narkojoobes juhtimise eest politseilt karistada saanud mees jalutas eile kohtust välja narkosüüst priina, sest talle haiglas narkoekspertiisi teinud arst tunnistas kohtus, et kirjutas aktile toona alla politsei survel.

“Kui ma algul ütlesin, et mehel on psühhotroopse aine tarvitamise jääknähud, siis politsei ütles hiljem, et akti tuleb märkida joove,” ütles 13. aprillil Kuressaares kaks autoavariid sooritanud Heikile ekspertiisi teinud Kuressaare haigla üldarst Ruth Tänav.

Arst tunnistas eile kohtus, et muutis hiljem akti ning tegi seda politsei survel. “Oleks tulnud ikka endale kindlaks jääda,” tõdes arst. Tema sõnul Heikil alkoholijoovet ei olnud ning madal vererõhk ja tasakaaluhäired andsid alust arvata, et tegemist võib olla psühho-troopse aine joobega.

Kasutas rahusteid

Kuna Heiki oli tarvitanud ärevusvastast ravimit – mida ta ise arstile ütles – siis olid selle tarvitamise tunnused ka tema analüüsides. Seda aga minimaalsel määral.

Politsei esindaja konstaabel Meelis Juhandi jäi kohtus selle juurde, et Heiki karistust ei tohiks tühistada. Samas kinnitas ta, et ei suuda uskuda, et politseinik võis arsti otsust mõjutada. “Ju politsei läks lihtsalt küsima, miks mõni asi on akti nii märgitud,” pakkus Juhandi.

Ruth Tänav ei olnud sel päeval teadlik, et haiglal pole õigust nimetatud ekspertiisi läbi viia.

“Kui enne oli küsimuse all juriidiline külg, ehk kas arstidel on õigus joovet tuvastada, siis täna on selge, et joovet ei ole keegi tuvastanud,” ütles eile kohtus Heiki kaitsja Harland Paas. Ta lisas, et tema seisukohta kinnitasid tunnistajad. “Heikit ei saa karistada joobes juhtimise eest, kui tal joovet tuvastatud ei ole,” märkis Paas.

Ka psühhiaater Ülle Saar ütles kohtus, et psühhotroopse aine tuvastamine on raske ning antud juhul oli ekspertiis tehtud väliste tunnuste põhjal.
Saare sõnul saab akti põhjal vaid järeldada, et mehel võis olla joove, kuid mitte kinnitada. Nimetatud ravim võib küll esimesel korral põhjustada uimasust, kuid Heiki oli psühhiaatri sõnul ravimit tarvitanud pikemat aega ning tal ei olnud probleeme.

Samuti ei ületanud tema võetud annus lubatud piiri. Ravimi tarvitamise ajal ei ole auto juhtimine otseselt keelatud.

Ühel päeval kaks avariid

Heiki sõitis 13. aprillil kella 10 paiku Ford Mondeoga Kuressaares vastu maavalitsuse esist valgustusposti, painutades selle kõveraks. Kella kahe paiku sattus mees uuesti avariisse, kui sõitis Fordiga Uue ja Karja tänava ristis vastu loomaarst Margus Birkenfeldti aeda.

Politsei karistas Heikit esimese avarii korral varalise kahjuga liiklusõnnetuse põhjustamise eest 4500 krooni ja sõiduki juhtimise eest joobeseisundis 9000 krooni suuruse rahatrahviga. Samuti jäeti ta seitsmeks kuuks lubadeta.

Teise avarii puhul olid samade rikkumiste eest määratud karistused vastavalt 3000 krooni ja 9000 krooni trahvi koos juhtimisõiguse äravõtmisega viieks kuuks.

Kui kohtuotsus jõustub, tuleb Heikil 25 500 krooni asemel trahvideks maksta 7500 krooni, lisaks jäävad talle alles juhiload. Politseil on õigus otsus edasi kaevata.

Print Friendly, PDF & Email