Lugeja kiri: Miks ta nii tegi (1)

Soomlased on oma koolitulistamise süütud ohvrid maha matnud. Meie, vanuripõlve pidavad mutikesed koguneme päikesepaistele ja arutleme: hullud ajad, tapavad juba koolis üksteist maha, pole enne midagi sellist olnud.

Teo toimepanija kohta räägiti Vikerraadios, et oli ilus poiss ja füüsiliselt arenenud. Aga oli metsikut viha täis. Arvati, et see noormees pidas endast palju, aga tal polnud võimalust ennast välja paista lasta.

Sageli mõeldakse, et “üle viskab” neil noortel, keda kiusatakse ja kes lähevad meeleheitest hulluks. See poiss muutus kurjaks sellepärast, et ei saanud näidata oma üleolekut teistest. Kui teda oleks õigel ajal juhitud heas suunas, oleks ta vist hoopis positiivseid asju teinud.

Inimesed on ükskõiksed. See olla üks enesealalhoiu võtetest. Põled läbi, kui kõigile suure õhinaga lähened, parem juba olla kivistunud näoga. Nüüd tuleb välja, et polegi selles Soome heaolus hea olla! Poiss tahtis tunnustust, seda aga ei saanud ja muutus kohe maru vihaseks. Tappiski koolilapsed ära.

Esimesest viienda klassini oli Leisi koolis minu õpetajaks Miina Seppel. Ta oli selle kandi õpetaja Laur. Mängisime oma lugemikus olevad tülid laval läbi. Eriti on meelde jäänud “Lindude ja loomade sõda”. Osa lastest olid linnud, osa loomad. Keegi pidi rebase moodi saba tõstma, et lahinguks märku anda.

Poiss, kes käpuli olles rebast mängis ja jalaga saba asemel märku pidi andma, keeldus, sest see oli ebamugav. Läks ja istus koolipinki, et tema ei tahagi näitemängus osaleda. Tuli teine poiss ja tegi rebase osa ära, ehkki temalgi mugav polnud. Aga ta tahtis koolinäidendis mängida, ta tahtis ennast näidata.

Samas oli palju neid, kellele ei meeldinud ennast näidata ja kes istusid pingil vaatajatena. Oleks seal Soome koolis olnud meie õpetaja taoline lapsi mõistev inimene, oleks tapatöö võib-olla olemata jäänud. Liiga ahtake oli selle poisi jaoks ta tee, et ta leidis just sellise väljapääsu.
Nõnda arvasime meie, penskarite punt, ja igaüks läks tagasi oma tuppa.

Maire Metsäär

Print Friendly, PDF & Email