Kuidas tõsta oma kodumaja turuväärtust

Kuidas tõsta oma kodumaja turuväärtust

 

Vastava uuringu viis paar kuud tagasi läbi üks suuremaid Briti panku Abbey National. Selle käigus küsitleti enam kui 100 tuntud kinnisvaraagenti. Neilt paluti arvamust mitmesuguste uuenduste kohta, mida Suurbritannias inimesed teevad oma kodumaja juures tänapäeval kõige sagedamini, ja küsiti ka, kui palju võiksid need uuendused kasvatada maja hinda kinnisvaraturul.

Tulemus oli hämmastav – selgus, et majanduslikus mõttes on omanikule kõige kasulikum oma maja vaid pintsliga veidi üle võõbata! Muud uuendused – juurdeehitise rajamine, köögi ja vannitoa renoveerimine jne – lähevad kallimaks kui majale tegelikult lisandunud keskmine väärtus.

Selline vähemalt on olukord praegu uduse Albioni kinnisvaraturul. Küllap võib oletada, et midagi taolist kehtib ka Eestis. Järelikult, enne kui hakkate oma maja juures, lootuses tõsta selle turuväärtust, midagi ette võtma, tuleks ikka põhjalikult kaaluda, kas see majanduslikus mõttes on lõppkokkuvõttes teile üldse kasulik. Ehk tasuks eelnevalt nõu pidada vastava ala spetsialistiga.

Alljärgnevas tabelis toodud hinnad on küll Eesti kroonides (ümber arvutatud kursiga 1 nael = 19,696 krooni), kuid need kajastavad olukorda Briti ehitusturul.

Print Friendly, PDF & Email