Tauno Kangro ja Nerva “Loomkatsed pronksi ja lõuendiga”

Kolmapäeval avasid Kuressaare linnuse keldrikorruse saalis oma ühisnäituse skulptor Tauno Kangro ja graafik Koit Nerva, kes kunstiga aktiivselt tegelemas aastast 1998.

Loomasõpradest kunstnike koostöös on pildiloomad valatud pronksi ja kujud omakorda pandud maalile, kujutades inimesi, nende iseloomu, tundeid ja veidrusi. “Loom meie teostel on inimene. Ja see inimene on loom. Loomade peal on näha tänapäeva inimese tänased mured.

Inimesed võib-olla solvuksid oma veidrusi vaadates, kuid loomade puhul ajab see neid pigem naerma, olgugi et veidrused on inimestelt üle võetud,” sõnas Nerva näituse avamisel, kiites linnust kui hingega ajaloolist paika, kuhu väljapanek suurepäraselt sobib.

Igal kujul ja maalil on oma saamislugu ning kunstnikud soovitavad pöörata erilist tähelepanu pealkirjadele, sest nood räägivad oma sünniloost.

Väljapanekut külastasid Kuressaare ametikooli kunstilise kujundamise eriala õpilased esimesest kuni kolmanda kursuseni, nii gümnaasiumi- kui põhikoolijärgsed erialad koos kunstilise kujundamise erialaõpetaja Maila-Juns Veldrega.

Enne näituse pidulikku avamist korraldasid kunstnikud töötoa ja pidasid tutvustava loengu. Õpilastel avanes võimalus näha, kuidas skulptor Tauno Kangro käe all valmivad väikesemõõdulised skulptuurid ning kunstiõpilased said ise väikesi skulptuure valmistada. Kogu selle tegevuse juures jagas skulptor õpetussõnu vormi proportsioonidest ning skulptuuri valmistamise tehnilistest võimalustest ja protsessidest.

Kunstnik Nerva vastas õpilaste küsimustele, et kust tulevad tema loomingu ideed ja kuidas tekivad tööde pealkirjad, mis on loomalikult ürgfilosoofilised. Samuti saadi teada graafika tehnilistest võimalustest digitaalses kunstis.
Kogu üritus oli äärmiselt mänguline ja tahes-tahtmata hakati lahti mõtestama loomade suhestumist inimesega.

Tõeliselt tänuväärne on see, et kunstnikud leidsid aega ja vahendeid, et jagada õpetussõnu noortele kunstijüngritele. Üritust jääb meenutama väike videoklipp, mis sai filmitud “dekoorikate” tutvustava filmi tarvis.

Nii suurtele kui väikesematele mõeldud näitust saab vaadata oktoobrikuu lõpuni, edasi liigub näitus Pärnusse Ammende Villasse ning sealt edasi Valka ja Tartusse.

Print Friendly, PDF & Email