Saaremaa vajab veel ühte silmaarsti (3)

Saaremaa vajab veel ühte silmaarsti

HIIDLASTEL VEEL HULLEM: Saarlased on silmaarstide koha pealt siiski veel väga heas seisus olnud, sest enamjaolt on siin kogu aeg olnud kaks arsti. Hiiumaal aga ei ole kunagi püsivalt oma silmaarsti olnud.

Kuressaare haigla otsib uut silmaarsti asendamaks kord nädalas Saaremaal patsiente vastuvõtvat ja mandrilt käivat tohtrit, kes lõpetab töö novembrist. Saarlaste silmi ravib igapäevaselt praegu vaid üks silmaarst, doktor Marta Virves.

Oma Saare toimetusele kurtis oma lugu proua, kes hiljuti otsis abi teismelise poja silmale, kuhu oli töö käigus õnnetult lennanud väike rauatükike. Kuna Kuressaare ainus silmaarst hetkel tööl ei viibinud, ei osanud proua midagi ette võtta.

Üks koht, kuhu murelikud inimesed sageli pöörduvad, on prillipoed, kuid viimased ei saa taolisi hädalisi kuidagi aidata. Prillipoodidest võib leida küll optometristi, kes tegeleb nägemise korrigeerimisega, kuid ei saa pakkuda ravi.

Kuressaare haigla ravijuht Reet Tuisk nõustus, et veel ühe silmaarsti järele on Saaremaal vajadus küll, seda mitte ainult trauma-, vaid eelkõige raviaspektist.

Tema sõnul piisaks maakonnas kahest täiskohaga töötavast silmaarstist, kes saaksid hakkama nii traumade kui ka silmahaigustega.

Ainus täiskohaga töötav silmaarst Kuressaares on praegu Marta Virves. Lisaks temale on seni neli korda kuus haigla polikliinikus patsiente vastu võtnud Tuuli Igalaan. Alates 1. novembrist dr Igalaan Kuressaarde aga enam ei tule ning kuni selle ajani on tema patsientide nimekiri täis. Mis saab edasi?

“Me tegeleme selle asjaga,” kinnitas Reet Tuisk, kuid lisas, et püsiarsti lootust siiski ei ole ning uus arstki hakkab taas mandrilt käima. Seega tuleb inimestel silmatraumade korral ühendust võtta doktor Virvesega.

Marta Virves ütles, et tema näeks hea meelega, et Saaremaal oleks teine silmatohter veel, sest tööd on väga palju. Sellegipoolest saavad suuremate traumadega inimesed tema kinnitusel kiiresti abi, nemad pääsevad arsti vastuvõtule eelisjärjekorras.

Virves lisas, et traumadega võib pöörduda ka kiirabi valvetuppa, kust võib mõne trauma puhul kindlasti abi saada või vähemalt soovitusi, mida edasi teha.

Aitab alati

“Kui on abi vaja, siis võidakse valvetoast mulle alati helistada ja kui olen Saaremaal, siis ikka aitan,” rääkis Virves. Saaremaalt ära on ta oma sõnul vaid üks või kaks päeva kuus.

Doktor Virvese sõnul juhtub pisemaid asju, nagu puru silma sattumisi, iga päev, aga need pole sellised traumad, et kohe midagi halvasti oleks. Kui on väga kriitiline juhtum, siis suunatakse patsient Tallinnasse. On olnud ka juhtumeid, kus silmatrauma saanud inimene pöördub ise otse Tallinnasse.

Print Friendly, PDF & Email