Maa-alused juurepähklid, trühvlite sugulased

Maa-alused juurepähklid, trühvlite sugulased

 

“Teated lõunamaiste delikatessidena tuntud trühvlite kaugetest sugulastest juurepähklitest Eestis pole väga haruldased, kuid selleks, et neid kohata, on vaja kas seent maast välja pesevat tugevat vihma või… maa alla nägevaid silmi” ütles Eesti kuulsaim seeneteadlane, akadeemik Erast Parmasto, kui saatsin talle foto rannaliivalt leitud roosakast seemnekartulit meenutavast juurikaga munast.

Teadupärast otsitakse “päris” trühvleid Lõuna-Euroopas hea haistmismeelega sigade abil. Üllatava välimusega seen leiti Triigi poolsaare rannast, kuid internetist otsides leiab teateid juurepähklitest ka Vormsis, Kuusalu kandis jm.

“Nägime neid üsna palju eelmisel laupäeval Mändjala rannamännikus, isegi üsna suuri, nii ilusaid. Eestis on neid vähemalt kolm liiki, vahet saab nende vahel teha aga ainult siis, kui nad on seest täis eosetolmu. Leitud juurepähklid olid paraku veel liiga noored.

Varem oli asi lihtne – Eestis olid kollane ja roosa juurepähkel. Siis aga käis Eestis 1991. aastal kuulus maa-aluste seente, trühvlite jms, teadlane Itaaliast, isand Pacioni.

Ütles, et roosasid juurepähk-leid on kaks liiki, mida saab eristada vaid eoste poolest. Eosed valmivad aga alles siis, kui seen juba lagunema hakkab,” jutustas Erast Parmasto juurepähklite kohta veel.
Inimestele meie juurepähklid söögiks ei kõlba.

Print Friendly, PDF & Email