Lambad naasid Vilsandi-retkelt

Lambad naasid Vilsandi-retkelt

UUEL SUVEL UUESTI: Ökoküla on huvitatud lammaste Vilsandile saatmisest ka järgmisel aastal.

Esmaspäeval toodi kodutalusse tagasi viimased lambad, kes olid juuni alguses viidud Vilsandile sealseid rannaniite paljaks närima, et taastada saarele iseloomulik maastik. Lambad ning ettevõtmise korraldajad on tulemusega rahul.

Esimesed lambad umbes 200-pealisest karjast jõudsid koju juba nädal varem. Veidi rohkem kui kolme kuuga jõudsid lambad muru näksida nii laidudel, kuhu nad alguses viidi, kui ka Vilsandi sadama ja majaka lähistel. Vilsandile pääsesid vanemad lambad, noored veetsid terve suve laiu peal. Vahepeal toodi lambaid juurdegi.

“Näha on, et loomad on peal olnud, me oleme rahul,” kirjeldas Ökoküla lambafarmi juhataja Aire Treirat pilti, mis avanes karjatamiskohtades pärast lammaste äratoomist. Rootuustid veel paistvat silma, sest neid lammas ei söö. Treirat kinnitas, et lambad on silmnähtavalt priskemaks muutunud. “See oli poolest suvest näha juba esimese laiu peal, et nad on kõvasti kosunud.”

Kui esialgu kartsid lambafarmerid, et mõni pahategija võib omapäi tegutsevate lammaste seas rüüstamas käia, siis seda siiski ei juhtunud. Küll aga lõppes paar lammast ise otsa. Sigade tuhnitud aukudesse kukkunud, ei saanud vaesekesed enam püsti.

Riikliku looduskaitsekeskuse Saare regiooni direktor Tõnu Talvi on lammaste tehtud tööga rahul. “Kus ikka lage ala ja tugev rohukamar on, seal on see ära söödud,” ütles ta.

Kuna ürituse eesmärk, Vilsandi rannaalade taastamine võtab mitu aastat aega, siis ei saa rohkem tahtagi, sest on ju see asi vastupidises suunas kulgenud umbes viisteist aastat.Positiivsena tõi ta välja, et lambad jõudsid need alad selle ajaga omaks võtta.

“Kui me räägime mahelihast, siis kus veel saab lambal suvel parem olla kui turvalises ja puhtas, reostamata ja häirimata kohas, nagu need kohad on,” lisas ta.

Praegu on Vilsandit püganud lambad tagasi kodusel Ökoküla karjamaal. Nädala pärast saadetakse neile jäärad peale ja siis hakkab pihta üks teine töö. Kui see on viljakalt tehtud, siis on kevadel oodata uusi tallesid ning esimesed lambad reisivad Vilsandile loodetavasti juba maikuus.

Print Friendly, PDF & Email