Vastukaja

“Hooldekodude töötajad keelduvad uusi töölepinguid alla kirjutamast”
Oma Saar, 2. september 2008
Internetikommentaarid

kohalik elanik
Töötajatel oleks aeg omanikule koht kätte näidata. Sellist tööd ei ole võimalik koerapalga eest teha. Kui lepingule alla ei kirjuta, on omanik sunnitud teid koondama koos koondamishüvitisega. Ja las siis tulevad ja roogivad seda paska ise.

Tean kah veidi asjast…
Tegelikult on lugu selline, et need hooldajad ja tegevusjuhendajad on hooldekodudes väikese palga eest töötanud aastaid ja paljud ka aastakümneid. Seda, et hooldekodudesse keegi praeguse palga eest väga tööle tahaks minna, pole täheldatud. Palka lubati tõsta, aga uutesse töölepingutesse lisati klausel, et palk sisaldab ka õhtuste ja öötundide eest makstavat tasu. Ehk siis palk langes. Palk langes ka võrreldes kollektiivlepinguga, mille alusel tuleks maksta miinimumtasu.

Ei taheta maksta! Vaheraha lubati maksta, tegelikult kasutatakse seda väljapressimiseks, et inimesed uutele ja ebaõiglastele töölepingutele alla kirjutaksid. Töölepingutele allakirjutamist saadab pidev valetamine ja ähvardamine. Töölepingud tehti sellised, et seal oli pikk loetelu lisadest, mis käivat justkui lepingu juurde. Neid lisasid pole keegi kunagi näinud, isegi pärast kollektiivseid nõudekirju.

Töölepingutes on sellised nõuded kirjas töötajate oskuste kohta, milliseid ei ole töötajatele koolitustega antud – uute lepingutega võtaksid töötajad endale kohustuse omada selliseid oskusi. Muuhulgas sunnitakse hooldajaid ja tegevusjuhendajaid tegema tasuta ka koristajate ja õdede tööd ning näiteks inimesi süstima, omamata selleks mingitki koolitust, õed omakorda soovitakse osaliselt koondada.

kenka
Eks tuleb ikka see “Võsapets” kohale kutsuda. Eestimaa näeb ka siis, kuidas tegelik elu käib, ja võib-olla saab ka asjaga kurssi Mändmaa, kellel ei ole üldse ettekujutust selliste inimestega töötamisest. Oleks vaja veeta üks päev hommikust õhtuni kohapeal ja tutvuda olukorraga, mitte anda paljaid lubadusi, mis üldse vett ei pea.

Print Friendly, PDF & Email