Pimedate ühing on leidnud oma rütmi

Pimedate ühing on leidnud oma rütmi

PIDU: Oma tahte ja abistajate toel on Saaremaa pimedate ühing jõudnud niikaugele, et tähistab nüüd oma 15. sünnipäeva. Esiplaanil lööb sünnipäevatantsu Eesti pimedate ühingu male- ja kabemeister Leino Lember abikaasaga.

Ei ole eriti lihtne maailmas, milles tavainimese jaoks tavalisi värve asendab pimedus. Vahel nii lootusetuna tunduv olukord paneb nii mõnegi pimeda kodus istuma ning tundma, et temasugusel ei ole siin maailmas midagi teha. Sellisest olukorrast aitab pimedatel üle saada Saaremaa pimedate ühing, kes läinud nädalal tähistas oma 15. sünnipäeva.

Vaegnägijaid ja pimedaid koondavasse ühingusse kuulub juhatuse liikme Anneli Lõhmuse sõnul 57 inimest, kellest 33 on tööealised ja ülejäänud vanaduspensionil. “Meil on vedanud, et tööealistest inimestest on kõik endale ka töö leidnud,” märkis Lõhmus.

Kõige hullem olukord olevatki see, kui nägemispuudega inimene jääb n-ö “kappi” ja välja enam ei tule. Ühing on aga üritanud leida inimestele tegevust ning julgustanud neid tegema esimest sammu koduseinte vahelt välja tulekuks ning õppima ära mõni uus oskus.

Suur abi pimedatele on ühingu juures töötav punumisring, millega tehti algust tänu sõpradele Soomest. Punumisringis valmistavad pimedad esemeid alustades korvidest ja lõpetades korvmööbliga, mis on oma koha sisustuselemendina leidnud nii mõneski kodus või ettevõttes. Lisaks toodetakse harju.

Pimedate tegevust kiitis ka Monika Lember Kuressaare linnavalitsuse sotsiaalosakonnast. Tema arvates on pimedate puhul edasiviivaks jõuks just nende tahe ise asju teha ja lahendusi leida.

Print Friendly, PDF & Email