Muinastuled süüdati ka sel aastal Koguva rannas

Muinastuled süüdati ka sel aastal Koguva rannas

HOIDKE TULD OMA SÜDAMES: Et ikka igal järgmisel aastal süüdataks Koguva rannas muinastuled.

Viimasel augustikuu laupäeval tähistati Muhus Koguva küla rannas hästi juurdunud traditsioonilist Muinastulede ööd. 1992. aastal käisid Muhus Norra viikingid, nende mereretkede ning merekultuuri auks igal aastal suve lõpetusel veeäärne lõke süüdataksegi, ikka mõeldes neile, kes merel.

Sellesuvised ilmad on just nii märjad, nagu nad on, õnneks oli taevataat päris lahke ning piserdas vaid pisut vihma. Lõõtsapillidel lõid meeleolu, saatsid ühislaule ja ühistantse Luule Tarvis ja Toimi Tamm, kes väsimatult mängisid, seljad vastu sooja lõkketuld, kuni peo lõpuni.

Torupillilugusid puhus vahepeal Gert Simso, kes kandle seekord küll sõrmitsemata jättis, kartuses, et vali tuul poleks hajali inimesteni selle õrna kõla lihtsalt viinud. Küll vehkisid koos rahvaga lustiliselt tantsida Muhu segarühma mehed ja naised, tants ongi jahedal õhtul üks paremaid kaaslasi. Irena Tarvise juhatusel pandi mehed laulma vana “Muhu torupillilaulu”, mis alati kedagi üllatada suudab. Inimestele, kes peost osa saama olid tulnud, pakuti rõõmsalt kuuma glögi, teed ja küpsiseid.

Muinastulede öö korraldajatoimkonnas on peale Muhu muuseumi rahva Piiri rahvamaja juhataja Anneli Tamm ning Muhu taidlejad.
Kuuldavasti süüdati laupäeva õhtul lõkkeid veel mõnel pool saare rannas. Kaunis traditsioon jääb ootama järgmise suve lõppu.

Print Friendly, PDF & Email