Austraalias ilmus Saaremaa meremehe mälestusteraamat

Austraalias ilmus Saaremaa meremehe mälestusteraamat

 

Augusti keskel esitleti Austraalias Sydney eeslinna Glebe’i raamatukogus Saaremaalt Leisi kandist pärit laevakapteni Vello Ratturi ingliskeelset mälestusteraamatut “Estonia 1909–1949: Memoirs of Estonian Sea Captain”.

Raamatu toimetaja, praegu Austraalias elav Vello Ratturi poeg Rex Urmas Rattur ütles Oma Saarele, et mälestusteraamatu ilmumine on pühendatud tema isa 100. sünniaastapäevale. “Tegu on raamatuga, mis kajastab minu isa elu esimest neljakümmet aastat,” rääkis ta.

Raamatus on kirjeldatud Eesti ajaloo murdepunkti 1917. ja 1918. aastal, mil Esimese maailmasõja ajal ootamatult kujunenud võimuvaakum lõi soodsa võimaluse Eesti rahvusriigi tekkeks.

Rääkides augustikuu keskel toimunud Vello Ratturi mälestusteraamatu esitlusest, kirjeldas Urmas Rattur sündmust vaid ülivõrdes. Tema sõnul on imeline tunne, mida koged raamatu esitlusel, mille ilmumisele oled ise kaasa aidanud.

“Tundub, et aeg nagu oleks hetkeks seisma jäänud,” kirjeldas ta üleelatut. “Inimesed, kes raamatu esitlusel viibisid, laususid vaid kiidusõnu ja väitsid, et veetsid suurepärase pärastlõuna.”

Vello Rattur sündis Saaremaal Leisi vallas 1908. aasta 26. jaanuaril, ta õppis Kuressaare merekoolis, töötas kaptenina Eesti merelaevastikus. 1941. aasta sügisel oli ta üks tunnistajatest, kes nägi pealt, kuidas Kuressaare linnuse hoovil avastati nende inimeste surnukehad, kelle enamlased olid sama aasta suvel mõrvanud. Rex Urmas Ratturi sõnul olevat tema isa aidanud identifitseerida kahe inimese, kapten Teäri ja Arnold Lipu surnukehad.

Juba lähiajal kirjutab Oma Saar rubriigis Aja Lugu Vello Ratturi mälestusteraamatust pikemalt.

Print Friendly, PDF & Email