Rahapuudus sunnib Leisi tugikomandot sulgema (1)

Rahapuudus sunnib Leisi tugikomandot sulgema

KITSAS KÄES: Kui rahahädas siseministeerium otsustab kokku hoida ka Leisi abikomando pealt ja see sulgeda, tuleb Põhja- Saaremaa elanikel edaspidi loota mujalt kohale kihutavatele tuletõrjujatele ja priitahtlikele pritsumeestele.

Saaremaal näeb siseministeeriumi kärpekava ette päästeameti Leisi tugikomando ning kodakondsus- ja migratsiooniameti (KMA) Kuressaare teenindusbüroo sulgemist.

Lääne-Eesti päästekeskuse Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe märkis, et mingeid konkreetseid korraldusi Leisi tugikomando sulgemise kohta pole temani veel jõudnud.

“Erinevaid kuuldusi ja oletusi selle kohta olen küll kuulnud ja neid ka ajalehtedest lugenud,” rääkis ta, “kuid olgem kannatlikud ning ootame ära, kui eelarve on täpselt paigas.”

Saaremaa päästeosakond koosneb Kuressaare keskkomandost ning Leisi, Kihelkonna ja Orissaare tugikomandodest. Leisi tugikomandos on 16 ametikohta, millest üks on praegu vakantne. Päästeosakonna juhi sõnul otsivad nad vabale kohale sobivat töötajat.

Küsimusele, kui tõepoolest realiseerub must stsenaarium ja päästeametil tuleb isikkoosseisu vähendada, kas siis Saaremaa tingimustes minnakse kõigepealt Leisi tugikomando kallale, vastas Margus Lindmäe: “Meie kõigil tugikomandodel on oma tööpiirkond, kus nad tagavad inimeste turvalisust.”
Ta jätkas: “Kui meile näiteks antakse korraldus sulgeda Leisi tugikomando, siis on tulevikus päästeteenus kõnealuses piirkonnas lihtsalt aeglasem, mistõttu on rängemad ka võimaliku õnnetuse tagajärjed – suureneb varaline kahju ning tekib reaalne oht inimeste elule ja tervisele.”

Siseministeeriumi koostatud analüüsist selgub, et kui eelarve kärbete tõttu tuleb üle Eesti sulgeda 29 päästekomandot, siis toob see 9,4% elanike jaoks (130 000 inimest) kaasa päästekomandode kohalejõudmise keskmise aja pikenemise 15 minutilt 25 minutile.

Suletakse 11 KMA bürood

KMA pressiesindaja Maimo-Lii Paloveer ütles Oma Saarele, et siseministeerium on neile valmistada ette tegevused juhuks, kui rakendub asutuste tegevuskulude kärbe. “Sel juhul peab ka KMA kulusid kärpima, mis tähendab teatud büroode sulgemist,” märkis ta.

Praegu on KMA-l 19 klienditeenindusbürood. Eelarvekärbete rakendumisel tuleb neist alates 1. jaanuarist 2009 sulgeda 11.
Nende hulgas on ka viie töötajaga Kuressaare büroo, kus menetletakse keskmiselt 300 taotlust kuus, millele lisanduvad veel väljastamistoimingud. Keskmiselt külastab bürood 20–30 klienti päevas.

Maimo-Lii Palover kinnitas, et KMA teeb kõik, et ka tulevikus tagada Eestimaa kõigile elanikele kvaliteetne teenus ja selle kättesaadavus. Mil viisil ja kuidas, sellele ei osanud KMA pressiesindaja eile veel vastata.
“Konkreetsemalt saame kõigest sellest rääkida alles siis, kui kindel eelarve on paigas,” märkis ta.

Print Friendly, PDF & Email