Leisis leitud vähiaugus oli kokku ligi 10 000 vähki (2)

Leisis leitud vähiaugus oli kokku ligi 10 000 vähki

TIIK TÜHJAKS: Keskkonnainspektorid pumpasid esmaspäeval Leisi illegaalse vähiaugu tühjaks.

Leisi vallast leitud illegaalses vähiaugus, mis üleeile tühjaks pumbati, lugesid keskkonnainspektorid sumpades ja lahtiselt kokku ligi kümme tuhat vähki, mis keeluajal teeb keskkonnale tekitatud kahjuks poolteist miljoni krooni.

Vähiaugus, millel veepinda 125 ruutmeetri ligi, loendati esimestel päevadel umbes 3000 vähki, kuid pärast vee ärapumpamist leiti augu põhjast neid veelgi ning eile lõppenud loendamise tulemusel saadi august kätte kokku 8514 elusat ja 1012 surnud vähki. Tegemist on Saaremaal tabatud kõigi aegade suurima röövpüütud vähkide kogusega.

Keskkonnainspektsiooni peainspektor Heino Vipp ütles, et vähid võetakse esialgu asitõenditena hoiule ning viiakse legaalsesse kasvandusse. “Kui leiab lõpliku kinnituse, et vähkidel ei ole enam katku, siis asustame nende vähkidega uuesti jõed, kust katk on kõik vähid ära viinud,” rääkis Vipp. Tema sõnul on iga juhtum eriline ning seetõttu ei osata öelda, kui palju nendest elusana leitud vähkidest lõpuks elama jääb. “Aga see on ainus tee, et vähid päästa,” lausus ta.

Poolteist miljonit krooni trahvi

Peainspektor kinnitas, et kindlasti algatatakse antud juhtumi puhul kriminaalasi, sest keskkonnale tekitatud kahju on väga suur, kuid eile seda veel teha ei jõutud. Keskkonnale tekitatud kahju hinnatakse keeluajal 150 krooni vähi kohta, mille järgi peaksid süüdlased maksma ligi poolteist miljonit krooni trahvi. Inspektoritel on viimastel päevadel käed sõna otseses mõttes tööd täis olnud, nii vähkide loendamise kui ka inimeste käest asjaolude uurimisega.

Illegaalsest august leitud vähkide päritolu ei ole veel kindlaks tehtud, aga selleni jõutakse. Kuid selles, et vähid on illegaalselt loodusest püütud, on inspektorid veendunud, sest seni pole keegi mitme päeva jooksul vähke omaks tunnistanud. Inspektorid ei usu ka, et keegi need omaks võtaks. Menetlusalustena ei ole kedagi veel üle kuulatud, kuid küsitletud inimesi on kümneid ning Vipp ütles, et nad teevad kõik selleks, et süüdlastele süüdistus esitada.

Inspektorid kahtlustavad, et selliseid illegaalseid auke kasutatakse keeluajal loodusest püütud vähkide vaheladustamiseks, kust need hiljem kasvandustesse edasi viiakse ning sealt legaalsete pähe maha müüakse. Seda silmas pidades jätkatakse samasuguste aukude otsimist, mida Saaremaal võib veel olla. Kahtlustatakse, et nii suuremastaabilise röövpüügi taga on üks suurem organiseeritud seltskond.

Print Friendly, PDF & Email