Öölaulupidu oli kõikidele (1)

Öölaulupidu oli kõikidele

 

Käisin Tallinnas öölaulupeol. Nagu seda tegid paljud Eesti inimesed eri paikadest, mitte ainult Tallinnast. Üritus oli väga ilus. Selline täpselt parajalt emotsionaalne ja rahvuslik. Meeldivalt spontaanne. Kes tahtis ja aega leidis, sai ise kohale tulla, kes ei saanud osaleda, sai kõike televiisorist näha. Kes ei tahtnud, see ei näinud ega kuulnud midagi.

Eesti meedia räägib ilmselt sellest üritusest veel kaua. Selleks on ka põhjust. Julgeksin nimetada öölaulupidu Eesti juubeliaasta seni kõige õnnestunumaks ettevõtmiseks. Kuigi juubeliaasta pole veel kaugeltki läbi.

Mis nüüd veel tagantjärele emotsioone tekitab? Ehk mõttetu virin, et näed, mind ei olnud isiklikult kutsutud ja et vähemusrahvused on sellest üritusest välja jäetud. Aga õnneks on see vaid kellegi mull, mida ei tohiks tõsiselt võtta. Keegi püüab lihtsalt selle hala abil oma reitingut parandada. Isiklikult nägin üritusel ka venelasi, ukrainlasi ja teisi Eestis elavate rahvuste esindajaid. Ja keegi nendest ei saanud personaalset kutset. Nad lihtsalt tulid kohale.

Mingil määral lükkas öölaulupidu ümber minu arvamuse Eesti ühiskonna lõhenemisest ja euroopastumisest. Meil on veel siiski seda, mis on omane ainult meile ja mis meid teistest Euroopa rahvastest eristab. Ja selle üle on mul väga hea meel.

Kui hinnata öölaulupeo emotsionaalsust ja üldist meelestatust, siis see üllatas positiivselt.

Vastupidiselt ajakirjandusest läbi käinud kellegi arvamusele, et see oli igav ja loid, tundus kohapeal rahva hulgas olles üritus vägagi intensiivse ja mitmekülgsena. Mitmekülgsena nii repertuaarilt kui ka esinejate ja osalejate poole pealt!

Öölaulupidu rokkis sajaga… rahvuslikus stiilis. Ja nüüd on pärast seda kuidagi parem olla.

Print Friendly, PDF & Email