Öölaulupeol poliitikutele sõna ei antud

Öölaulupeol poliitikutele sõna ei antud

VABADUSE JA RAHVUSE AUKS: “Eestlane olla on uhke ja hää,” laulsid need kaks endale Eesti lipu ümber võtnud neiut Kuressaare linnapargis toimunud öölaulupeol.

Taasiseseisvumispäeval kogunes Kuressaare linnaparki ligikaudu 1000 inimest, et 20 aasta taguste sündmuste auks laulda rahvuslikke laule. Korraldajate otsusena oli üritus mõeldud rahvapeona ja kohalike poliitikute sõnavõtte ette nähtud ei olnud.

Kuursaali ette kogunenud rahvale esinesid tõrvikute valgel kaheksa koori üle maakonna ligi 200 lauljaga. Esitamisele tulid läbi aegade laulupidudel ja rahva seas kuulsaks lauldud lood alates Lydia Koidula ja Gustav Ernesaksa laulust “Mu isamaa on minu arm” kuni Tõnis Mäe ja Alo Matiiseni loominguni välja.

Kanteri kuld mõjutas

Üks ühendkoore juhatanud koorijuhtidest Pilvi Karu tõdes, et ühtehoidmise hõngu oli kaks tundi kestnud üritusel tunda küll. Karu sõnul oli ka kõlakoja kaare alla vaevu ära mahtunud lauljate näost näha, et sellises kohas ja hetkel laulmine pakub neile tõelist naudingut.

Nii Karu kui ka üritusel hoogsalt kaasa laulnud Kuressaare linnapea Urve Tiidus arvasid, et oma pitseri ürituse kordaminekule pani ka kettaheitja Gerd Kanteri võidetud kuldmedal Pekingi olümpiamängudel. “Minule tegi ekstra hõiskamise meeleolu Kanteri kuld,” kinnitas Tiidus.

Kuigi kontsert pakkus linnapea arvates kõike, mida hing ihaldas, oli ta siiski sunnitud nentima, et eestlased on liiga tagasihoidlikud. “Tegelikult on meie rahvas kirge rohkem, kui seda välja laseme paista,” ütles Urve Tiidus.

Mõeldud kui rahvapidu

Lisaks kooridele esinesid laulupeol ka solistid ning Tiiu Villsaar ja Hendrik Kuusk jagasid oma mõtteid Eesti riigist ja rahvusest.

Riigipühade kontsert-aktustele iseloomulik poliitikute ja riigiametnike kõnekoosolek jäi seekord olemata. Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõuniku Heli Jalakase sõnul jäeti poliitikute sõnavõtud tahtlikult ära.

“Me tahtsime, et see oleks rahvapidu,” märkis Jalakas. Tema arvates oli üritusele tulemine või mittetulemine igaühe südametunnistuse asi.
Jalakas kinnitas, et tema meelest oli nii väikese linna kohta nagu Kuressaare tegu igati väärilise üritusega.

Print Friendly, PDF & Email