Prügimäest sai lõpuks golfiväljak (15)

Prügimäest sai lõpuks golfiväljak

PEOPESAL: Golfiväljaku klubihoonest võib muuhulgas nautida ka mängu ennast. 9 raja griin paistab terrassil olijatele hästi kätte.

Raske uskuda, et reedel ametlikult avatud Saare gol-fiväljaku kohal laius veel mõned aastad tagasi prügimägi. Nüüdsest on Saaremaal olemas 18 rajaga golfikeskus, mida asjatundjad loevad üheks Eesti parimaks.

“See, mida ma siin näen, üllatab mind tõeliselt,” kinnitas Oma Saarele Saare golfiväljaku projekti autor, Soome golfiarhitekt Lassi Pekka Tilander. Ta viibis viimati Kuressaares kolm aastat tagasi, mil gol-fiväljaku ehitustööd polnud veel alanud.

Eesti üks parimaid

Tilander, kes on projekteerinud kümme golfiväljakut Soomes ja Eestis, tunnistas, et siinsete radade projekteerimisel ei olnud tal otsest eeskuju. “See on kõik mu enda kogemustel põhinev. Olen golfiga tegelenud juba poisikesest peale,” rääkis soomlane vastvalminud radasid silmitsedes.
Asjatundjate hinnanguga, et Kuressaares on üks Eesti paremaid golfiväljakuid, Tilander nõustub. Tema arvates muudab siin golfimängimise huvitavaks pidevalt puhuv tuul. “Raskusastmelt võib siinseid radasid pidada keskmiseks,” märkis arhitekt.

Utoopiline projekt

Golfikeskuse idee tekke ajal Kuressaare linnapea olnud praegune keskkonnaminister Jaanus Tamkivi tunnistas, et otsus Kuressaarde golfikeskus rajada paistab tagantjärele vägagi õige, kuigi aastal 2000 tundus see nii mõnelegi üsna utoopilise plaanina. Vastavatud keskuse üks osanikest on ka Kuressaare linn.

Tamkivi sõnul on hea näha, milline suur maa-ala on korda tehtud ning tulemus on tema arvates suurepärane. Endise linnapea sõnul tuleb nüüd kõvasti tööd teha golfikeskuse töös hoidmisega ja teenima panekuga, mis on aastatepikkune protsess. “Ei maksa muretseda, kui siit kohe kasumit voolama ei hakka,” nentis Tamkivi, kinnitades, et säärase suure keskuse puhul ei saa rääkida kiirest tulust.

Saare golfiväljaku rajad läksid maksma 53 miljonit krooni, millele lisandub hoonete ehitus ning väljaku ümbruskonna infrastruktuuri väljaarendamine. Avatud kompleksi kogumaksumus küündib ligi 70 miljoni kroonini.

Golfiväljak ei ole ligipääsmatu

Keskuse avamisel tervitussõnad lausunud praeguse Kuressaare linnapea Urve Tiiduse sõnul on tal hea meel, et pea viis aastat kestnud projekteerimis- ja ehitustegevus lõpuks resultaadini jõudis. “Tähtis on see, et üks päris mitu aastat kestnud projekt on jõudnud lõpule. See ei olnud tavaline majaehitamine, et aasta alguses alustame ja aasta lõpus lõpetame.”

Linnapea märkis, et kindlasti ei ole golfikeskus kellegi jaoks midagi ligipääsmatut. Tema sõnul on linn pigem saanud juurde ühe koha, kus saab oma tervise eest hoolt kanda.

Kindlasti avaldab keskuse avamine mõju ka kohalikule turismimajandusele, arvas Tiidus. “Golfimängijad on selline uudishimulik seltskond, kes tulevad vaatama, kui kuskil midagi uut on ja tahavad seda proovida.”

Saaremaa Golfi AS-i juhataja Aivar Aru kinnitusel on golfirajad nüüd lõplikult avatud, kuid valmis ei saa taoline keskus kunagi. “Alati on vaja midagi uuendada, täiendada, parandada,” märkis Aru, lisades, et suur töö Saare golfiväljaku töös hoidmisega on alles ees.

Print Friendly, PDF & Email