Õigeusu kirik pani müüki ülempreester Felix Kadariku kodu (4)

Õigeusu kirik pani müüki ülempreester Felix Kadariku kodu

MAJA MÜÜGIS: Eesti apostlik-õigeusu kirik otsib võimalusi, kuidas teha korda kahest lagunevast hoonest vähemalt üks ning pakkuda ka eakatele töötegijatele väärilist elamispinda.

Eesti apostlik-õigeusu kirik plaanib müüki panna Kuressaare linnas Allee 10 asuva elumaja, et rahastada pühakoja juures Lossi 10 asuva teise laguneva kogudusehoone kordategemist. Teema on mõnes mõttes delikaatne, kuna Allee tänava majas on üle 50 aasta elanud koguduse ülempreester.

“Kohe kindlasti ei ole kellelgi plaanis auväärt preestrit tänavale tõsta,” ütles EAÕK Varahalduse juhataja Margus Lepvalts Oma Saarele. “Vastupidi, meie kirik on seisukohal, et peame tagama oma vanadele preestritele elamisväärsed elutingimused,” kinnitas ta. Lepvaltsi sõnul on maja müügikuulutus küll välja pandud, kuid üleöö ei hakka midagi toimuma. EAÕK Varahalduse juhataja märkis, et ehkki ostuhuvilisi Allee tänava hoonel on, tuleb silmas pidada, et tegemist on muinsuskaitsealuse majaga, mis on praegu väga viletsas seisukorras.

Viimane asjaolu ongi pannud kirikutegelasi mõtlema, kuidas oma töötegijate elamistingimusi parandada. Et aga kahte maja korda teha ei jaksa, tuleb teha valik. Lepvalts lisas veel, et maja müügi puhul on võimalikud ka kokkuleppetehingud – näiteks saab ostja Allee tänava maja endale siis, kui teeb korda Lossi tänava hoone.

“Ega mina ka isiklikult ei toeta Allee tänava maja mahamüümist, enne vaatame ikka üle kõik teised võimalused,” nentis kirikuvalitsuse vaimulik liige, preester Andreas Põld. Nii tema kui ka Lepvaltsi sõnul on Eesti apostlik-õigeusu kirikul üle Eesti (sealhulgas ka Saaremaal) olemas kinnistuid, peamiselt maid, mida kirikul endal praegu praktiliselt vaja ei ole.
Siiski on isa Andrease sõnul praegu tegemist protsessiga, mis on juba liikuma pandud ning ehkki praeguste elanike jaoks võib tegemist olla emotsionaalselt raske asjaga, tuleb mõista, et Allee tänava maja on amortiseerunud – seal elab koi ja lokkab hallitus, majas on kuivkäimla, puuduvad igasugused sanitaartingimused jne.

“Inimestel peavad 21. sajandil olema elementaarsed hügieenivõimalused ning seda nii Kuressaare koguduse preestri kui ka näiteks Ööriku kloostri elanike puhul,” ütles isa Andreas. Tema sõnul on kavas taastada Lossi tänaval kiriku kõrval kogudusemaja, kus vaimulikud saaksid endale eluaseme. Lisaks rajataks sinna ka n-ö sotsiaalkorterid kirikuga seotud inimestele ja muud kirikueluks vajalikud ruumid. “Enne aga ei saa ümberkolimisest juttu olla, kui on valminud praeguste Allee tänav 10 elanike nõudmistele vastavad uued elamispinnad aadressil Lossi 10,” täpsustas isa Andreas.

Koguduse juhatuse vanem Kalev Lind märkis, et ka juhatus on seda meelt, et maja tuleb korda teha. “Seda nõuab meilt ju ka Kuressaare linn,” sõnas ta. Linnu sõnul tegi muinsuskaitse mõned aastad tagasi Allee tänava majale eritingimused ning juhatus on teemat ka arutanud, kuid otsust veel vastu võtnud ei ole. “Meil on juhatuse koosolek tuleval esmaspäeval, eks siis näeb, mis saab,” nentis ta.

Print Friendly, PDF & Email