Saaremaa koolides jääb vähemaks klassikomplekte ja õpetajaid (2)

Saaremaa koolides jääb vähemaks klassikomplekte ja õpetajaid

KLASS JÄÄB TÜHJAKS: Kuressaare gümnaasiumi klassiruumid ootavad sadu rõõmsaid õpilasi. Järgmisest aastast aga jääb üks selline klass, nagu ka Orissaare gümnaasiumis ja Kuressaare põhikoolis, uute õpilastega täitmata.

Seoses laste arvu pideva vähenemisega on mitu Saaremaa kooli algaval õppeaastal sunnitud klasside arvu vähendama. Koos sellega väheneb paratamatult ka õpetajate arv ja koormus.

Klasside arv väheneb linnakoolidest nii Kuressaare gümnaasiumis kui ka Kuressaare põhikoolis. KG-s väheneb klasside arv just gümnaasiumiosa arvelt. Saaremaa ühisgümnaasiumis direktor Viljar Aro sõnul muutusi ei ole ja lähiajal ei ole ka tulemas. Kui õpilaste arv jätkuvalt väheneb ja suureneb ka huvi ametikoolis põhikoolijärgse hariduse omandamise vastu, võib tekkida olukord, kus Kuressaare vajab vaid 5 gümnaasiumiklassi. “Eks siis tuleb otsustada, kumba suurde gümnaasiumisse jääb kolm ja kumba kaks klassi,” ütles Aro.

Leisi keskkool jätkab 12 klassikomplektiga nagu ka varem. Orissaares jäi aga möödunud õppeaasta viimaseks, kus põhikooli lõpetas kaks paralleelklassi. Algaval kooliaastal lõpetab gümnaasiumi küll veel kaks paralleelklassi, kuid alates õppeaastast 2009/2010 jääb ka Orissaare kooli igasse astmesse vaid üks klass. Direktor Peeter Hansbergi sõnul väheneb seoses klassikomplektide arvu vähenemisega osa õpetajate koormus, kuid pedagoogide arv ei muutu.

Kuressaare linnavalitsuse haridusnõuniku Õilme Salumäe sõnul on klassikomplektide kadu seoses laste vähenemisega loomulik. Praegu ei ole tema kinnitusel aga tegemist mingi märkimisväärse muutusega. Osa õpetajaid kaotab koormust ja nähtavasti väheneb klasse kaotanud koolides ka õpetajate arv, ütles Salumäe.

Kuressaare gümnaasiumi direktor Toomas Takkis ei osanud õpetajate liikumist hetkel täpselt kommenteerida, kuid kinnitas, et mõned õpetajad on minemas pensionile ja aasta alguses võib õpetajate toas sündida veel mitmeid muutusi.

Ka Kuressaare põhikool kaotab uuest õppeaastast ühe klassi. Direktor Jaan Lember ei soovinud aga võimalikke koosseisumuudatusi kommenteerida enne sügist, mil tehakse lõplikud otsused.

Teised maakonna koolid jätkavad uuel õppeaastal samamoodi nagu eelmisel. Kui klassikomplektide arv jääb samaks, siis esimesse klassi tulijaid on viimastel aastatel alati vähem olnud kui koolilõpetajaid. Nii väheneb õpilaste arv pidevalt ning see võib nii mõnelegi väikekoolile saatuslikuks saada.

Uuest õppeaastast jäävad uksed suletuks nii Tagavere algkoolis kui ka Orissaare internaatkoolis. Saare maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Raivo Peetersi sõnul hakatakse koolide edasise tegutsemise küsimusega sel aastal tõsiselt tegelema. Kuigi ühtegi kooli kinni panna ei soovita, ei ole midagi teha, kui lapsi lihtsalt ei ole, ütles Peeters, viidates Kaarma, Kaali ja Kahtla põhikoolile.

Print Friendly, PDF & Email