Kopter päästis merest mehe

Kopter päästis merest mehe

TULI APPI: Pinnaltpäästja Deniss Pervunin leiab, et päästeoperatsioon läks igati korda.

Pühapäeval said kõik merepäevadel osalejad Raiekivi säärel oma silmaga näha, kuidas toimub kopteriga pinnaltpäästmise operatsioon.

Piirivalve lennusalga kopteriga päästeti merel Lääne piirivalvepiirkonna “ohtlikku olukorda” sattunud ülem piirivalve kolonelleitnant Alvar Vallau.
Kella kaheteist ajal hakkas seni rahulikult merepäevadel ringi jalutanud rahvas kähku tormama sinnapoole, kus veest oli näha tõusmas oranži suitsu.

See oli märguanne, mille nn abivajaja merelt andis. “Kui on võimalik ja päästepaadis on see olemas, siis sellise suitsuga saab inimene endast märku anda,” selgitas Lääne piirivalvepiirkonna piiriturvalisuse jaoskonna ülem Vaido Luks, kes kommenteeris ja selgitas inimestele kogu päästeoperatsiooni.

Helikopter tegi tiiru, märkas abivajajat. Kui lennumasin oli hätta sattunud mehe kohal, siis laskus köie otsas alla pinnaltpäästja, kes abivajaja veest oma haardesse võttis, turvaliselt kinnitas ning kaks meest tõmmati kopterisse. “Nii suured lained ja nii kiiresti päästeti,” ahhetas mitu pealtvaatajat.

Pärast päästmist maandus kopter Titeranna lähedal, kus inimesed said lennusalga kopteriga lähemalt tutvuda.

“Piirivalve on alati olemas ja ei jäta kedagi hätta,” ütles äsja päästetud Alvar Vallau, rõhutades, et iga inimene peab muidugi tegema omalt poolt kõik, et ta sellisesse ekstreemsesse olukorda ei satuks. “Päästevest ei pruugi küll kostüümiga kokku minna, kuid merele minnes peab selle alati selga tõmbama,” nentis ta, lisades, et ikka veel võib kohata lõbusõidualuseid, millel olevad inimesed päästevesti ei kanna. Ilma vestita on aga merel raske kopteri tulekut ära oodata.

“Merd ei tohi narrida, merest tuleb lugu pidada ja anda endast kõik, et mingit õnnetust ei juhtuks,” ütles Vallau, pidades vajalikuks veel märkida, et kui merel midagi juhtub, siis ei tohi oodata seda viimast momenti, kui vesi tuleb juba sõidukisse või ollakse vees.

“Meie töö on selline, kus eksida ei tohi,” ütles piirivalve lennusalga noor pinnaltpäästja Deniss Pervunin, kelle arvates läks rahvale demonstreeritud pinnaltpäästeoperatsioon igati korda.

Selleaastastel Kuressaare merepäevadel tutvustas piirivalve oma tegevust mitmel erineval moel. Nad olid esindatud ka laevaga Maru, mida võis näha Roomassaare sadamas. Kuressaare jahisadama läheduses, Raiekivi sääre kai ääres oli võimalik tutvuda Kuressaare piirivalvekordoni piirivalvekaatriga MP-40. Kaatri meeskond tutvustas päästevarustust ja kaatril olevat piirivalvurite tööks vajalikku tehnikat.

Print Friendly, PDF & Email