Haakrikulaat tõi Kuressaarde huvitavat ja unikaalset nii Eestist kui ka Lätist

Koos 12. Kuressaare merepäevadega toimus 12-ndat korda ka haakrikulaat, kus olid esindatud merelise vanavara kaupmehed üle Eesti ja naaberriigist Lätistki.

Osavõtt oli arvukas ja silma torkasid mõned hoolega otsitud üsnagi arvukate mereliste esemetega kollektsioonid. Näiteks Riia kaupmeeste väljapanekus oli arvukalt navigatsiooniseadmeid, baromeetreid jm avameresõiduga seonduvat. Samamoodi huvitavad olid Hiiumaalt pärit võrgumärkide kollektsioonid ja Kuressaare antiigikaupmeestel merendusega seotud dokumendid.

Parima haakriku tiitel otsustati anda Andrus Kermile Paidest, sest tema oli kaasa toonud ühe 1917. aasta kevadel Revalis piirivalve poolt välja antud dokumendi. Tegemist on kalapüügiks merelemineku loaga, luba oli välja antud Pärnumaa Lao ranna kalamehele kuulunud kahe paadi jaoks. Unikaalse dokumendi leidmine oli ka omamoodi lugu.

Nimelt oli luba leitud juhuslikult vana kirjutuslaua peidikust. Leidmine (ja ühtlasi ka päästmine) oli tõega õnnelik juhus, sest see vana mööbliese oli oma halva seisukorra tõttu määratud juba põletamisele.

Saaremaa muuseumi teadusdirektori Olavi Pesti väitel on tegemist väga unikaalse dokumendiga, milletaolisi on leitud vähe. Saaremaa muuseumi kogudes taoline dokument igatahes puudub.

Parima haakriku valis välja komisjon koosseisus Olavi Pesti Saaremaa muuseumist, Arensburg Antiigi omanik Andrus Aumees ja Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas.

Print Friendly, PDF & Email