Muinsuskaitse selts puhastas Sääre külas asuvat supelranda (2)

Muinsuskaitse selts puhastas Sääre külas asuvat supelranda

Kaarel Otsing metallijahil veekindla metalliotsijaga. Sellest paigast toodi välja teravaid raudesemeid ning need kolakad, millele jõud praegu peale ei hakanud, tuuakse välja sügisel.

Sel nädalavahetusel puhastas Saaremaa muinsuskaitse selts koostöös akvalangistidega Torgus Sääre külas asuvat mitteametlikku supelranda. Mehed tõmbasid veest välja kaks autokoormatäit teravate äärtega metallesemeid.

“Kõike kahjuks kätte ei saanud,” ütles muinsuskaitse seltsi juhatuse esimees Tõnu Veldre Oma Saarele, lisades, et raskemate metallesemete peale jõud lihtsalt ei hakanud. Esialgsete plaanide kohaselt pidi appi tulema ka Off Road klubi, kelle maastikuautod leitud rauakraami välja oleksid tõmmanud, kuid seekord nad appi tõtata ei saanud.

“Saime kaks sõiduauto järelkäru täis,” märkis Veldre, kelle sõnul olid teravad rauatükid kivide vahel ikka päris ohtlikult püsti.
“Sügisel üritame uuesti, kui ilmad halvaks ei lähe,” sõnas Veldre, lisades, et suuremad metallitükid, millele jõud peale ei hakanud, on neil nüüd vähemalt kaardistatud.

Sääre külas Jämaja teeristi lähistel asuvat mitteametlikku supelranda külastavad nii kohalikud kui ka turistid. Rahvale meelepärases ujumiskohas on Veldre sõnul kas sõjaajast või hilisemast ajast jäänud teravate servadega raudplaadid, mis on ohtlikud. Harrastussukeldaja on seal isegi oma kalipso puruks tõmmanud. Muinsuskaitse selts taotles juba veebruari lõpus kavandatud töödeks nõusolekut Saaremaa keskkonnateenistuselt.
Kuid märtsikuusse planeeritud tööd jäid ilmastikuolude tõttu ära.

Muinsuskaitseamet on kõnealusteks töödeks oma nõusoleku andnud. “Seltsi huvi on see, et kui sealt vee alt tuleb midagi enamat välja kui vanametall, siis saab seda eksponeerida Sääre ajalootoas,” sõnas Veldre.
Saaremaa keskkonnateenistuse looduskaitse spetsialist Piret Lang ütles aasta alguses ajalehele, et keskkonnateenistus lubab ranna metallist puhastada ning kuigi tegemist on merealaga, ei ole siiski vaja taotleda ministeeriumilt veekasutuse eriluba, kuna veekogu pinnast ei tõsteta.

Print Friendly, PDF & Email