Arvavad

Kui haridusministeerium viib ellu oma kava kärpida riigieelarvet laste koolitoidu raha arvelt, siis milliseid mõtteid tekitab selline plaan vallajuhi peas?

Jüri Saar,
Kihelkonna vallavanem:

Esimene mure Kihelkonnal on sügisel see, kuidas oma lapsed kooli ja lasteaeda saada. Peame hakkama oma eelarvet üle vaatama, kust vajalik raha leida. Aga koolitoidu mure tuleb ju ka üsna pea, uuest eelarveaastast. Sellega peab volikogu samuti otsekohe tegelema hakkama. Kui meil üldse räägitakse seaduslikust riigist, siis ainult seda, et kui riik ei jõua teha, tehku vald. Järjestikkused regionaalministrid räägivad ainult vallavalitsuste puhkustest, ei millestki muust. Aga kui riik ei saa hakkama, siis ei peeta isegi mingeid läbirääkimisi omavalitsustega, vaid lihtsalt võetakse raha ära. Eks me pea oma rahakotis tõsiselt ringi vaatama, ega ju ühiskonnas ometi tagasi minna saa. Aga valitsuskoalitsioon peaks minu arvates hakkama oma tegevuse eest juba ka vastutust kandma.

Kaido Kaasik,
Valjala vallavanem:

Näotu tegu küll, kui tõepoolest ära võetakse. Meil oli varem nii, et vald tasus poole ja lapsevanemad teise poole. Aga kui riik tõesti niimoodi käitub, tahaks ikkagi mingi soodustuse jätta, kuigi toidupäeva maksumus on oluliselt suurenenud. Soodustuse tegemine on volikogu pädevus, eks me seda siis seal ka aruta. Tuleva aasta eelarve tuleb meil küll väga pingeline, suured investeeringud on pooleli. Ainuüksi õpilastranspordi peale kulub meil 5% eelarvest.

Enno Pildre,
Kärla vallavanem
:

Kui tõesti võetakse, eks siis vald peab jälle oma rahakotis inventuuri tegema. Kärla vald toitlustas oma lapsi ka enne seda tasuta, kui riigilt raha saadi. Paradoksaalne on aga olukord, kus riik ei suuda, aga vald peab suutma. Samas on ju ähvardatud dotatsioone veelgi kärpida, ega kerge saa olema. Senikaua kui täpselt teada pole, ei oska midagi öelda. Kui muud üle ei jää, püüame toiduraha ise leida, aga midagi peab siis ära jääma. See jääb aga volikogule otsustamiseks

Print Friendly, PDF & Email