Jööri folk – üks lihtne külapidu lavkaauto ja maa sees küpsetatud toiduga

Jööri folk – üks lihtne külapidu lavkaauto ja maa sees küpsetatud toiduga

PISIKESED FOLGILISED: Jööris jätkus tegevust nii lastele kui täiskasvanuile. Pildil publik laval toimuvat taidlusprogrammi jälgimas.

Laupäeva pärastlõunal oli Jööri külamuuseumi õuele päikeselõõsa kätte kogunenud suur hulk inimesi. Põhjus lihtne – käes oli viies Jööri folk. Tegemist on selle kandi inimeste suve tähtsündmusega, nagu ütles üks korraldajatest, Jööri folgi idee algataja ja valla rahvamaja juhataja Viktor Martel.

Neljapäeval Viktor Martelile helistades ütles ta kohe: “Ärge plastnõusid, Saku ja A Le Coq’i reklaame oodake, meil on lihtne külapidu.” Lihtne ja looduslähedane see tõepoolest ka oli. Folgile jõudes tekkis kohe see õige Saaremaa tunne. Kingad jäid autosse – paljajalu on murul ju palju parem käia ja ümberkaudseid heinamaid vaadates kerkis mõte – jah, suvi on tõesti käes.

Taidlejaid oli nii Saare- kui mandrimaalt. Tantsiti, lauldi, kiiguti ja nauditi, kas päikese käes või varjus ilusat juulikuuilma. Lisaks lihtsalt mõnusale äraolemisele olid avatud mitmed töötoad, kus huvilised võisid endale meisterdada küünlaid ja seebikäsnu, proovida, kuidas käib köie ja keraamika valmistamine, taguda naelu, kedrata ja palki saagida.

Samuti sai pead murda Jööri külaseltsi esimehe Sulev
Peäske poolt läbi viidud viktoriinis, kus küsiti vanade taluesemete kohta ning keerutada seltskonnatantse. Töötubade tegutsemise ajal pakkus rahvale lõõtspillil lusti tunnustatud pillimees Sulev Mägi.

Lavkaauto ja õhtune üllatus

Samuti oli kohal lavkaauto, kust sai osta nii jäätist kui limonaadi. Ei mingeid müügiputkasid ega söögitaresid. Ja ega need suvisesse talumiljöösse sobinukski. Kui juba maalähedane pidu, siis olgu seda täielikult!
Süüa sai hoopis korraldajate keedetud suppi, barbeque grillahjus tehtud siga ja maa sees küpsetatud lammast, mida rahvale jagasid vallavanem Kaido Kaasik ja külaseltsi eestvedaja Sulev Peäske.

Kui eelmisel aastal pakuti folgilistele vaid maa sees küpsetatud siga, siis seekord oli niinimetatud viikingieinena tehtud nii siga kui lammas. “Siga oli küpsetatud ahjus, lammas aga oli kaks ja pool päeva olnud marinaadis, seejärel sai pakendatud. Siis köeti kuus tundi. Lambasisu oli väärt kusagil 1000 krooni ümber”, tutvustas Sulev Peäske maitsvat praadi ja valmistusviisi. “Marinaadi retsept aga jäägu saladuseks”, naeris ta muhedalt.

Peaesinejaks oli kohale kutsutud ansambel Oort, kes saabus Jööri otse Viljandi folgilt. Ansambli koosseisust puudus küll tervislikel põhjustel Saaremaa juurtega laulja Aleksander Sünter, kuid lood said sellegi poolest ette kantud. Üheskoos lauldud regilaulud põhinesid igapäevaelul ning tundus, et inimestele meeldisid need väga.

Jööri külaseltsi esimehe Sulev Peäske sõnul sai üritus korraldatud tubli meeskonnatööna valla, rahvamaja ja külaseltsi vahel. “Läks isegi paremini kui lootsime”, sõnas ta.

Valjala vallavanem Kaido Kaasik lausus, et korraldajad lootsid, et läheks hästi ja nii ka läks. “Inimesed jäid rahule ja ilm oli ilus. Kahe aasta pärast on plaanis veel laieneda, aga seda näeb juba siis, kui see aeg käes on,” sõnas Kaasik. “Ürituse eelarve oli 75 000 krooni ja me saime sellega hakkama,” nentis vallavanem.

Õhtu lõppes ühise ringtantsuga folgibändi Armasaeg saatel. Kohaletulnuid oli kusagil 500 ringis ning ühtegi morni nägu publiku hulgast leida ei õnnestunud. Järgmisel aastal toimub Valjala valla suve suur-üritusena valla laulupäev. Folgitada saab jälle ülejärgmisel aastal.

Kersti Kukk, Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email