Saaremaal on olematu üürikorterite turg

Saaremaal on olematu üürikorterite turg

Saaremaa kinnisvaraturule on iseloomulik väike üürikorterite pakkumine ja suur nõudlus nende järele.

Korterite müügihinnad langevad ja paljud kinnisvaraomanikud ei näe oma vara müümisel mõtet. Sellest tingituna püütakse korterisse pigem üüriline leida. Selline tendents on aga võõras Saaremaa kinnisvaraturule. Saaremaal on juba aastaid korterite üürihinnad samal tasemel püsinud ning nõudlus üürikorterite järgi ületab tunduvalt pakkumiste arvu.

Üksik naine, kes kinnisvaraportaalide kaudu Kuressaares üürikorterit otsib, rääkis Oma Saarele, et tal on juba pea kuu aega kuulutus üleval olnud, kuid pakkumisi pole eriti tehtud. Tema sõnul on küll sobiva hinnaga pakutud, kuid samal ajal olid ühetoalises korteris kuivkäimla ja puudusid pesemisvõimalused. Naisele on pakutud ka ühte tuba majas.

“Toa eest elumajas on üürileandjad tahtnud 3500 krooni,” ütles naine ja selgitas, et sellele lisanduksid veel kommunaalmaksud. Tema meelest on Kuresaaares võimatu alla 3000 kroonise üüriga korterit leida.

Oma korterisse üürnikku otsiv naine rääkis Oma Saarele, et üürnikutest eelistab noori peresid, sest tema meelest on pered stabiilsed ja kindlad. Korterit ei taheta rentida noortele meestele ning ka üksikutele naistele. “Mehed peavad pidusid ja üksikud naised ei suuda üüri maksta,” rääkis korteriomanik.

Oma Saare küsimuse peale, miks 2-toalise korteri hind on 3500 krooni, ütles korteriomanik, et üürihinna paika panemisel lähtus ta sellest, mis on Saaremaa kinnisvaraturu üldised hinnad, arvestas sellega, mille eest teised taolisi kortereid üürile annavad. Samal ajal ei välistanud omanik kauplemisvõimalust ning leidis, et lõplik hind võib kujuneda teistsuguseks. See sõltub läbirääkimistest.

Vestman Kinnisvara Saaremaa esinduse peamaakler Marju Lõbus kommenteeris Saaremaa üürikorterite turgu ja leidis, et tõepoolest on võrreldes ülejäänud Eesti piirkondadega, kus kinnisvara üürihinnad on muutunud, on Saaremaal need muutumatutena püsinud.

“See on tingitud sellest, et tegelikult on Saaremaal väga vähe üürikorterite pakkumisi,” rääkis Lõbus. Tema sõnul on valminud küll mõned uued korterid Kuressaares, kuid inimesed, kes tavaliselt korterit üürida tahavad, eelistavad möbleeritud korterit. “Sellepärast pole uued ja tühjad korterelamud atraktiivsed üürnike jaoks,” mainis ta. Lõbusa andmetel ollakse Kuressaares nõus maksma mõnede ühetoaliste korterite eest 4000 krooni ja selgitas, et sellele lisanduvad veel ka kommunaalmaksud.

Tema hinnangul pole suuri kortereid Kuressaares praktiliselt üldse saadaval. Keskmine üürihind Saaremaal on Lõbusa andmetel 1-toalise korteri puhul on 2500–4000 krooni kuus ja ja 2-toalise korteri saab 3000–4000 krooni eest. Sellele lisanduvad tavaliselt ka kommunaalmaksud. “Nõudlus üürikorterite järele ületab Saaremaal pakkumiste arvu,” arvas ta.
Arco Vara Saaremaa esinduse juht Arvo Eensaar rääkis Oma Saarele, et Saaremaa üürikorterite turgu ei saa võrrelda Pärnu, Tartu või Tallinna omaga ja see ei käitu ka analoogselt.

“Meil on oma piirkondlik spetsiifika ja turgu mõjutab pigem sügis-suve periood, kui kinnisvara üldised tendentsid,” rääkis Eensaar. “Olukord muutub, kui lapsed lähevad sügisel kooli,” arvas ta. Üürikorterite tõmbekeskusteks Saaremaal on lisaks Kuressaarele veel ka Valjala, Aste, mingil määral Pihtla. “Minu meelest on Saaremaal olematu üüriturg,” nentis esinduse juht ja selgitas, et viimasel ajal ei ole Saaremaa üüriturul muutusi täheldatud ning kõik on püsinud samasugusena.

Print Friendly, PDF & Email