Eesti saab viisavabaduse USA-ga ilmselt aasta lõpus

Euroopa Liidu kaheksa uusliikme, sealhulgas Eesti kodanikud, võivad juba selle aasta lõpus hakata Ühendriikides käima viisavabalt. USA viisavabadusprogrammi eest vastutav sisejulgeolekuameti töötaja Richard Bart ütles ajalehele Europolitics, et Malta, Kreeka, Ungari, Slovakkia, Tšehhi, Läti, Eesti ja Leedu kaasatakse sellesse programmi tõenäoliselt oktoobris või novembris.

Tänavu 12. märtsil allkirjastasid siseminister Jüri Pihl ja USA sisejulgeoleku minister Michael Chertoff kahe riigi viisavabaduse memorandumi, mis on üks eeltingimus Eesti liitumisele viisavabadusprogrammiga.

Lepete allkirjastamine tekitas rahulolematust nii Euroopa Komisjonis kui ka mitmes USA-ga juba viisavabadust omavas liikmesmaas, kes on viidanud, et sellised lepped ei sobivat kokku ühenduse ühtse viisa- ja piiripoliitikaga.
Aprillis kiitsid EL-i sise- ja justiitsministrid heaks otsuse, millega volitati Euroopa Komisjoni pidama läbirääkimisi Ameerika Ühendriikidega viisavabadusprogrammi tingimuste üle.

Samal ajal lubas otsus Eestil ning teistel viisavabadusprogrammiga liituda soovivatel liikmesriikidel jätkata kahepoolseid kõnelusi USA-ga ning liituda esimesel võimalusel.

Print Friendly, PDF & Email