Suured plaanid ooperipäevadeks

Kuigi Saaremaa Ooperipäevade peakorraldaja Aivar Mäe sõnul Eesti Kontserdil mingit kohustust festivali teha pole, on neil viiest plaanitud suvest nelja kava valmis.

Näiteks tuleb järgmise aasta ooperipäevadele Riia Ooper. Samuti on oodata tipptegijaid Ameerikast. “Järgmise aasta staaride hulk on meeletu, mis puudutab Metropolitan Operat,” kommenteeris Mäe. Tema sõnul tuleb New York’i ooperist neli juhtsolisti, kes ei lähe isegi Soome Savonlinna ooperipäevadele esinema.

Mäe sõnul ollakse ooperipäevadega järmisel aastal mööda Saaremaad laiali. “Tuleb Estonia poistekoor, teeme neli-viis kontserti siinsetes kirikutes ka,” ütles Mäe. Järgmisel aastal haarab ooperifestival tema sõnul kogu Saaremaa ja Muhu.

Tulevikus on Mäe sõnul plaanis teha ka oma produktsiooni, mille tulemusena valmiks ooperipäevadeks spetsiaalselt tehtud ooper. “Sinna läheb aega veel, selleks tuleb koguda,” arvas Mäe.

Sel reedel allkirjastatakse Moskva Suure Teatri peadirektori ja kunstilise juhiga leping 2010. aasta Saaremaa Ooperipäevadeks. Mäe sõnul tullakse Moskvast kahe aasta pärast Saaremaale “Jevgeni Oneginiga” ja ainuüksi Suure Teatri trupiliikmeid on kokku 300.

Selleks, et ooperipäevad sujuksid, on Mäe sõnul kõige enam vaja saarlaste toetust. “Ma ei pea praegu silmas rahalist poolt, vaid just moraalset toetust,” selgitas Mäe. Tema sõnul on Saaremaal selliseid üritusi küll, kus saarlased ise ei käi ja mille puhul Saaremaad kasutatakse vaid peopaigana.

Kuigi saarlaste, linnavalitsuse ja siinsete ettevõtjate moraalset tuge on tugevalt tunda, on edaspidi linna- ja riigipoolset rahalist toetust samuti vaja tõsta. “Kui läheb kaigaste loopimiseks, siis tegijad kõik lahkuvad,” lisas Mäe.

Print Friendly, PDF & Email