Ooperipäevad tulevad suurejooneliselt ja väärikalt

Ooperipäevad tulevad suurejooneliselt ja väärikalt

VALDUSI NÄITAMAS: Laupäeva hommikul alustati lossihoovis ooperimaja püstipanekut. Aivar Mäe sõnul tuli osade ja tehnikaga kohale 15 rekkat ning homme päevaks peab maja täielikult püsti olema.

Täna Eesti Kontserdi eestvedamisel algavad Saaremaa Ooperipäevad tulevad väärikamad ja mastaapsemad, kui varasematel aastatel toimunud ooperifestivalid, lubab Eesti Kontserdi direktor Aivar Mäe.

Laupäeva hommikul alustati lossihoovis ooperimaja ülespanekut. Vajalikud osad ja tehnika toodi kohale 15 rekkaga. Nii suurt telki pole Mäe sõnul Eestis varem kasutatud. Katuse alla lähevad Mäe ütluste järgi ooperimaja ja kohvik, mida on kokku ligi 2500 m2. Ooperimaja mahutab üle 1000 inimese, kohvik 500. Lisaks on eraldi garderoobiruumid.

Piletimüük on Mäe sõnul edukas olnud. Ligi 6500 pääset on müüdud ja 1500 otsib veel omanikku. Samas on Mäe andmeil neljapäeva-, reede- ja laupäevaõhtustele etendustele kõik piletid välja müüdud.

Mäe andis publikule juhtnööre: “Esmaspäev-teisipäev on mul planeeritud sadu ja kolmapäevast pühapäevani on ilus ilm.” Tema sõnul võivad inimesed, kel veel vaja heina teha, teisipäeval niita, kolmapäeva õhtul ja neljapäeva päeval, kui hein kuivab, ooperisse tulla, ja siis reedel saab heina kokku panna. Pühapäeval on Mäe sõnul jälle võimalik ooperit kuulama tulla.

Publikuhuvi pole kadunud

Seda, et möödunudaastase ebaõnnestumise tõttu publikuhuvi väike oleks, Mäe arvates öelda ei saa. Mäe andmeil olevat varasematel rekordaastatel müüdud 2000 piletit, sel aastal on juba müüdud ligi 7000. Soome ja Lätti tema sõnul sel aastal infot üldse ei levitatudki. Välismaa turule minnakse järgmisel aastal.

Ürituse suurejoonelisusest saab lisaks mastaapsele ooperimajale ja ostetud piletite hulgale aimu, kui vaadata ürituse eelarvet, mis on ligi viis miljonit krooni. „Üritus on kallis ja ükskõik kui palju publikut on, välja me omadega ikka ei tule,“ selgitas Mäe. Tema sõnul tehakse ooperipäevi rohkem heast tahtest. “Meile meeldib teha, me olemegi selleks ellu kutsutud,” ütles Mäe.

Mäe lisas, et pole väga hästi kursis, kuidas eelnevate aastate ooperipäevad välja nägid ega soovigi seda teada. “Ma tean, kes siin esinesid, aga ma pole ise Kuressaare ooperipäevadel kunagi käinud,” ütles ta.

Samas tõi Mäe välja: “Ooperikunst on väärikas kunst ja kallis kunst. Ja seda nagu rahvapeona ei saa esitleda.” Varasematel ooperipäevadel oli tema arvates veidi rahvapeo hõng juures.

“Me oleme kõik selleks teinud, et see väärikas oleks,” ütles Mäe. Ooperimajas on tema sõnul punased vaibad ja valged toolid ning ning kui inimene ülikonnas ei tule, siis ta tunneb ennast sealses keskkonnas halvasti.

Järgmise aasta ooperipäevade kava on Mäe sõnul juba valmiski trükitud ning ka sellele järgneva kolme aasta plaanid paigas.

Print Friendly, PDF & Email